Vijesti iz svijeta
srijeda, 09 Januar 2019 00:00

EU sankcionira Iran zbog 'planiranih napada' u Evropi

Ocijeni...
(0 glasova)

teheranEvropska unija zamrznula je imovinu iranske obavještajne službe i dvojice agenata nakon što je Holandija optužila Teheran za dva ubistva na svojoj teritoriji i priključila se Francuskoj i Danskoj u tvrdnjama da je Iran planirao još napada u Evropi.

To je prvi put da je Unija sankcionirala Iran nakon što je prije tri godine ukinula sankcije Teheranu poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

"Unija se dogovorila o uvođenju sankcija iranskoj obavještajnoj službi zbog atentata na evropskom tlu. EU šalje snažan signal da neće tolerirati takvo ponašanje u Evropi", napisao je na Twitteru danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen.
Teheran negira optužbe

Vlada Holandije u utorak je javno optužila Iran za planiranje te za dva izvedena atentata 2015. i 2017. u pismu Parlamentu, u kojem prijeti dodatnim ekonomskim sankcijama ako Iran ne bude sarađivao s evropskim istražiocima.

Iran je negirao bilo kakvu vezu s atentatima, rekavši da je cilj tih optužbi naštetiti evropsko-iranskim odnosima.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u utorak da sankcije EU-a protiv Teherana zbog navodnih planova o napadima neće Evropu osloboditi odgovornosti za pružanje utočišta teroristima.

"Evropljani, uključujući Dansku, Holandiju i Francusku, pružaju utočište MEK-u", napisao je Zarif na Twitteru, prenosi Reuters, uz pojašnjenje da se naziv MEK odnosi na iransku opozicijsku grupu Mujahedin-e-Halk, koja je u egzilu.
Holandija ima 'snažne indicije'

Pariz optužuje Teheran za planiranje bombaškog napada na skup iranske opozicije kod Pariza, dok je Danska objavila da je spriječila plan iranske obavještajne agencije da ubije iranskog opozicijskog političara na svojoj teritoriji.

Holandija je saopćila kako ima "snažne indicije" da Iran stoji iza ubistva dvojice holandskih državljana iranskog porijekla 2015. i 2017.

Iran opovrgava bilo kakvu umiješanost u te atentate.

 

(Agencije)

Procitano 620 puta

S5 Box