Vijesti iz svijeta
subota, 19 Januar 2019 00:00

´Žuti prsluci´ ponovo na ulicama Francuske, prisutne hiljade policajaca

Ocijeni...
(0 glasova)

zutiprslukDesetu sedmicu zaredom demonstranti poznati kao "žuti prsluci" izašli su na ulice Pariza i drugih francuskih gradova, a tu su i hiljade policijskih službenika.
Demonstranti su se odazvali danas odazvali na "Deseti čin", odnosno na proteste širom zemlje, u Parizu su okupirali trgove ispred parlamenta te su mahali nacionalnim zastavama i bacali petarde. Neki demonstranti su donijeli kartonske kovčege u znak sjećanja na one koji su poginuli početkom protesta. Većina je stradala u saobraćajnim nesrećama zbog blokada ulica. Demonstranti su marširali s velikim transparantom na kojem je ispisano "Građani u opasnosti".

Demonstracije su počele u Caenu i Rouenu na sjeveru Francuske, a okupljanja su planirana u Bordeauxu, La Rochelleu i Beziersu te drugim mjestima.

Vlasti su na ulice Pariza poslale 5.000 policajaca, a ukupno 80.000 policijskih službenika širom zemlje. Oklopna policijska vozila se kreću ulicama Toulousea, a ima ih i u Parizu.

U Parizu je uhapšeno 12 osoba zbog posjedovanja oružja, a lišeni su slobode tokom rutinskih provjera. Ipak, dosad su demonstracije u glavnom gradu Francuske mirne.

Protesti su počeli u novembru zbog planiranog povećanja poreza na gorivo, ali su kasnije demonstranti imali šire zahtjeve uključujući ostavku predsjednika Emmanuela Macrona i njegove vlade.

Tokom prethodnih protesta je bilo velikih sukoba s policijom, bilo je povrijeđenih na obje strane, a oko 1.000 osoba je uhapšeno zbog povezanosti s nemirima.

Današnje okupljanje dolazi nekoliko dana nakon što je Macron pokrenuo "velike nacionalne debate", seriju javnih diskusija o politikama vlade. On se nada da će debate pomoći u stvaranju kompromisa s demonstrantima, no mnogi su skeptični kada je riječ o njegovim namjerama.

 

(klix.ba)

Procitano 347 puta

S5 Box