Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 21 Januar 2019 00:00

Izraelski avioni napali iranske snage u Siriji

Ocijeni...
(0 glasova)

izrael3Izraelski borbeni avioni napali su noćas iranske vojne lokacije u Siriji i sirijske odbrambene snage nakon što su bili meta protivvazdušne vatre, saopštila je izraelska armija.
Sirijski državni mediji javili su da je Izrael izvršio "intenzivan napad uzastopnim talasima krstarećih projektila", ali da je sirijska protivvazdušna odbrana uništila većinu "neprijateljskih meta".

Očevici u Damasku rekli su da su snažne eksplozije odjekivale skoro čitav sat.

Vojska Izraela navodi da su meta bombardovanja bile "iranske vojne lokacije Kuds u Siriji", uključujući skladišta municije na međunarodnom aerodromu u Damasku, kao i položaje iranske obavještajne službe i iranske kampove za vojnu obuku.

"Tokom napada, lansirano je nekoliko desetina sirijskih projektila zemlja-vazduh, uprkos jasnim upozorenjima da se izbjegne takva vatra. Kao odgovor, gađano se Oružane snage Sirije", navodi se u saopćenju.

Snage Kuds zadužene su za operacije iranske Revolucionarne garde u inostranstvu.

Jučer je također izvršen prekogranični napad, ali je Sirija objavila da je odbila taj izraelski vazdušni udar. Izrael je objavio da je presreo raketu ispaljenu na Golansku visoravan.

 

(klix.ba)

Procitano 347 puta

S5 Box