Vijesti iz svijeta
utorak, 22 Januar 2019 00:00

Potpredsjednik italijanske vlade: Francuska uzrok siromaštvu Afrike

Ocijeni...
(0 glasova)

francuskalegijaPotpredsjednik italijanske vlade i čelnik Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio ponovio je da francuska politika u Africi uzrokuje siromaštvo i pokreće migracije na tom kontinentu, nekoliko sati nakon što je Francuska pozvala na razgovor italijansku ambasadoricu u Parizu zbog tih tvrdnji.

"Francuska je jedna od onih država koja štampajući novac za 14 afričkih zemalja onemogućava njihov ekonomski razvoj i pridonosi činjenici da migranti odlaze i potom umiru na moru ili stižu na naše obale", kazao je Di Maio.

Govorio je o CFA frank, valuti koja se koristi u 14 zapadnih i centralnih afričkih država, koja je fiksnim kursem vezana za euro, a jamac joj je francuska centralna banka.
'Dekolonizacija Afrike'

Di Maio je kazao i kako se Evropska unija treba "pozabaviti pitanjem dekolonizacije Afrike" i optužio Francusku kako i dalje tretira niz afričkih zemalja kao vazalske države.

On je tokom vikenda rekao kako je "prestao biti licemjer koji samo govori o posljedicama migracije" te "kako je vrijeme govoriti o njenim uzrocima".

"EU treba sankcionirati one države poput Francuske koje dovode do osiromašenja afričkih zemalja i uzrokuje da ti ljudi odlaze".

"Da Francuska nema svoje afričke kolonije, jer se one trebaju zvati tim imenom, bila bi 15. po veličini ekonomija na svijetu. Umjesto toga je među prvima, baš zbog toga što radi u Africi".

Zbog tih je izjava u ponedjeljak francuska ministrica za evropska pitanja na razgovor pozvala italijansku ambasadoricu Teresu Castaldo.

 

(Agencije)

Procitano 350 puta

S5 Box