Vijesti iz svijeta
subota, 26 Januar 2019 00:00

Pucanje brane u Brazilu: 300 nestalih, devet žrtava

Ocijeni...
(0 glasova)

poplava1Najmanje devet osoba je poginulo, a 300 se vodi kao nestalo nakon što je u petak pukla rudarska brana na jugoistoku Brazila.
Za sada nije poznato šta je uzrokovalo pucanje brane.

Najmanje devet osoba je poginulo, a 300 se vodi kao nestalo nakon što je u petak pukla rudarska brana na jugoistoku Brazila, saopćili su zvaničnici.

Poslije pucanja brane poplavljeno je područje u blizini naselja Vila Ferteco, što je izazvalo strah od širenja toksičkog otpada i mogućeg zagađenja životne sredine.

U trenutku pucanja brane, stotine radnika nalazilo se u kafeteriji koja je ostala zatrpana muljem i vodom, prenosi Tanjug.

Spasilački timovi u akciji spašavanja koriste mašine za kopanje zemlje, a guverner brazilske pokrajine Minas Gerais u kojoj se brana nalazi rekao je da su male šanse da se iko od radnika pronađe živ.
Evakuacija seljana

Za sada nije poznato šta je uzrokovalo pucanje brane.

Iz predostrožnosti stanovnici okolnih sela su evakuirani.

Rudarska brana izgrađena je 1976. godine i bila je jedna od nekoliko u tom području koja se koristila za čuvanje ostataka iz rudnika.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izjavio je da je to "ozbiljna tragedija" i najavio da će doputovati u tu oblast, kao i ministri za zaštitu životne sredine, rudarstvo i regionalni razvoj.

 

(Agencije)

Procitano 306 puta

S5 Box