Vijesti iz svijeta
nedjelja, 27 Januar 2019 00:00

U Brazilu još jedna brana pred pucanjem

Ocijeni...
(0 glasova)

poplavaautoBrazilske vlasti obustavile su danas potragu za eventualnim preživjelima dva dana poslije pucanja brane na jugoistoku zemlje, jer postoji opasnost da pukne još jedna brana u vlasništvu iste rudarske kompanije.

Vlasti su danas evakuisale nekoliko četvrti u gradu Brumadinho koje su u dometu brane B6, prenosi AP.

Pedro Ahiara, portparol vatrogasne službe u državi Minas Gerais, rekao je da postoji opasnost od pucanja i druge brane u blizini.

Članovi porodica nestalih, koji su se nadali da su njihovi bližnji preživeli "cunami" sačinjen od otpada iz rudnika gvožđa nakon što je u petak pukla rudarska brana, sada su očajni i gnjevni zbog sve veće vjerovatnoće da je 300 ljudi koji se još vode kao nestali, smrtno stradalo.

Do subote uveče, kada su vlasti obustavile spasilačke operacije do zore, iz mulja je izvučeno 40 beživotnih tijela, a 23 osobe prebačene u bolnicu.

Nije poznat uzrok pucanja brane
Poslije pucanja brane u petak, poplavljeno je područje u blizini naselja Vila Ferteko, što je izazvalo strah od širenja toksičkog otpada i mogućeg zagađenja životne sredine.

U trenutku pucanja brane, stotine radnika nalazilo se u kafeteriji koja je ostala zatrpana muljem i vodom, prenio je BBC.

Za sada nije poznato šta je uzrokovalo pucanje brane, a vlasti su saopštile da će biti utvrđeno ko je odgovoran.

Rudarska brana izgrađena je 1976. godine i bila je jedna od nekoliko u tom području koje se koriste za zadržavanje otpadnih materija iz rudnika.

(Agencije)

Procitano 364 puta

S5 Box