Vijesti iz svijeta
utorak, 29 Januar 2019 00:00

Guaido preuzima kontrolu nad naftnim sektorom Venecuele

Ocijeni...
(0 glasova)

venecuela"Pozivamo vojsku Venezuele i snage sigurnosti da prihvate mirnu, demokratsku i ustavnu tranziciju vlasti",rekao je John Bolton, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost .

Na pitanje o mogućoj američkoj intervenciji, potvrdio je poput predsjednika Donalda Trumpa da su "sve opcije moguće".

Bolton je također rekao da je SAD uveo sankcije venezuleskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA-u.

Oporbeni lider i samoproglašeni predsjednik Guaido, kojeg podržava Washington, objavio je na Twitteru da "odsad preuzimamo postupnu i uređenu kontrolu nad imovinom naše države u inozemstvu kako bi spriječili da je prisvoji lopov i njegova banda".

Također je naredio kongresu da pokrene postupak imenovanja novih članova upravnih odbora PDVSA-a i Citgoa, tvrtke sa sjedištem u SAD-u u većinskom vlasništvu venezuelske vlade.

Njegovi savjetnici ga požuruju da preuzme kontrolu nad Citgoom, najvrijednijom imovinom Venezuele u inozemstvu, prije nego zbog neplaćanja obveznica polovica tvrtke padne u ruke kreditora, rekli su Reutersu neimenovani izvori.

Nicolas Maduro je suočen s dosad neviđenim izazovima svojoj vlasti nakon što se Guaido prošlog tjedna proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da su izbori lažirani.

Guaido je dobio široku međunarodnu podršku, uključujući Sjedinjene Države. U nedjelju je najviši vojni diplomat Venezuele u Washingtonu, pukovnik Jose Luis Silva napustio Madurovu vladu.

 

(6yka.com)

Procitano 310 puta

S5 Box