Vijesti iz svijeta
srijeda, 30 Januar 2019 00:00

Saudijska Arabija objavljuje poziv za velike investicije

Ocijeni...
(0 glasova)

saudijaSaudijska Arabija najavila je novi poziv investitorima, u najvećoj inicijativi te vrste od ubistva novinara Jamala Khashoggija koje je poremetilo veze Rijada i Zapada.
U okviru novog industrijskog i logističkog programa, zemlja će pozvati privatne kompanije da joj pomognu u sektorima proizvodnje, rudarstva, energije i industrije, prema informacijama saudijske novinske agencije SPA.

Državni ministar energije, Khalid Al Falih, najavit će u ponedjeljak projekte vrijedne 18,6 milijardi dolara, javio je Reuters. Kraljevina će kasnije najaviti projekte vrijedne 50 milijardi dolara u vojnoj i hemijskoj industriji i malom biznisu.

Ukupno, Kraljevina planira privući 427 milijardi dolara domaćih i stranih investicija. Između ostalog, planirana je izgradnja pet novih aerodroma i 1.200 milja željezničke pruge, navodi Reuters.

Sve to je dio Vizije 2030, ambicioznog plana diversifikacije ekonomije i okončanja ovisnosti o nafti u narednim decenijama.

Jedan od ciljeva je da se udio privatnog sektora u bruto društvenom proizvodu podigne sa 40 na 65 posto.

Najnoviji logistički program uključuje 330 inicijativa „i ispunit će više od jedne trećine ciljeva Vizije 2030“, rekao je Al Falih za SPA.

Saudijska Arabija se pokušava oporaviti od globalnog odgovora na ubistvo novinara Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Mnoge strane kompanije nakon toga nisu voljne da pojačavaju poslovne veze sa ovom zemljom, prenosi CNN.

Državni vrh negira umiješanost u ubistvo novinara Washington Posta.

 (BiznisInfo)

Procitano 357 puta

S5 Box