Vijesti iz svijeta
subota, 02 Februar 2019 00:00

Putin naredio ruskoj strani da više ne pregovara o INF

Ocijeni...
(0 glasova)

putin5Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija obustavlja primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i naredio zvaničnicima da više ne započinju pregovore sa SAD o tom sporazumu, prenosi ruska agencija TASS.

Putin je kazao da "Rusija neće postaviti rakete srednjeg i kratkog dometa u raznim regionima sveta pre SAD".

Ruska agencija prenosi da je šef diplomatije Sergej Lavrov kazao Putinu da su "SAD kršile sporazum INF od 1999. godine".

"Rusija neće biti uvučena u skupu trku u naoružanju, novi radovi ne treba da izazovu dodatne troškove u budžetskim davanjima", poručio je Putin.

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je juče da će SAD obustaviti primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), preneo je Reuters.
Moskva negira kršenje sporazuma

Agencija je navela da je šef State departmenta takođe poručio da će se Vašington za šest meseci potpuno povući iz ovog istorijskog sporazuma postignutog 1987. ukoliko Rusija ne okonča navodno kršenje pakta o kontroli naoružanja.

Reuters podseća da je Moskva negirala kršenje sporazuma, kojim se obema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje.

Oglasila se i Kina, koja u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi da je protiv jednostranog povlačenja SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa i poziva Moskvu i Vašington da izglade razlike.

"Kina se protivi potezu SAD da odustanu od sporazuma i poziva SAD i Rusiju da na prikladan način reše razlike kroz efikasan dijalog", navodi se u saopštenju.

 

(Agencije)

Procitano 625 puta

S5 Box