Vijesti iz svijeta
utorak, 12 Februar 2019 00:00

I Britanija na pragu recesije?

Ocijeni...
(0 glasova)

brexit1Ekonomija Velike Britanije pretrpjela je oštro usporavanje u posljednjem kvartalu 2018. godine, povećavši se samo za 0,2 posto, što je veliki pad u odnosu na treći kvartal i rast od 0,6 posto.

Kancelarija za nacionalnu statistiku izvještava da je BDP opao za 0,4 posto u posljednjem mjesecu 2018.

To je gore nego što su predviđali ekonomisti.

Pad BDP-a samo će pojačati strahove da britanska ekonomija pati od "Brexit anksioznosti", trgovinskog rata između SAD-a i Kine i usporavanja eurozone, gdje je Italija već pala u recesiju.

Današnji izvještaj o BDP-u pokazuje da se britanska industrijska proizvodnja smanjila šesti mjesec za redom, što znači da je u recesiji prvi put od finansijske krize.

Pad industrijske proizvodnje u decembru iznosi 0,7 posto.

Recesija se definiše kao dva uzastopna kvartala negativnog rasta, prenosi B92.

Britanski sektor usluga imao je najveći udio u rastu u posljednja tri mjeseca 2018. godine.
Loš kvartal za proizvođače automobila

U periodu oktobar-decembar taj sektor je povećan za 0,4 posto.

Britanski proizvođači automobila i proizvođači čelika imali su posebno loš kvartal, kaže Robert Kenneth Smith, šef BDP-a na ONS-u.

"BDP je usporio u posljednja tri mjeseca 2018. godine sa padom proizvodnje automobila i proizvoda od čelika. Međutim, sektor usluga nastavio je da raste sa zdravstvenim sektorom, konsultantima za menadžment i IT-om, koji su veoma dobro radili. Pad je zabilježen u čitavoj ekonomiji u decembru, ali podaci za jedan mjesec mogu biti nestabilni, što znači da su kvartalne brojke često bolji pokazatelj zdravlja ekonomije", kaže Kenneth Smith.

Trgovinski deficit Velike Britanije blago se proširio u posljednja tri mjeseca 2018. godine, dok su se poslovne investicije opet smanjile, sada već četvrti kvartal zaredom, navodi on.

Godišnji podaci o rastu također pokazuju zabrinjavajuću sliku.
Njemačka u recesiji

Reuters je prošle nedjelje prenio da je njemačka industrijska proizvodnja neočekivano pala u decembru, četvrti mjesec zaredom, što je još jedan signal da privredni rast u najvećoj evropskoj ekonomiji posustaje.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da je industrijska proizvodnja u decembru pala za 0,4 posto, prenijela je britanska agencija.

Analitičari kažu da je zbog toga sve vjerovatnije da je i privredni rast u četvrtom kvartalu pao, što bi značilo da je Njemačka ušla u recesiju budući da je zabilježila smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u trećem tromjesečju.

Sve izraženiji znaci usporavanja naveli su vladu u Berlinu da revidira naniže prognozu rasta za ovu godinu na samo 1,0 posto.

 

(Agencije)

Procitano 589 puta

S5 Box