Vijesti iz svijeta
srijeda, 13 Februar 2019 00:00

Soroš upozorava: EU će se raspasti kao Sovjetski savez

Ocijeni...
(0 glasova)

EUAmerički milijarder tvrdi da se narod Evrope mora probuditi prije nego što bude kasno.
Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i probudi proevropsku većinu, tvrdi George Soros EPA

Ukoliko se Evropska unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i vanjske prijetnje završit će kao Sovjetski savez, izjavio je milijarder George Soros, aludirajući na raspad sovjetskog bloka 1991. godine.

Kako prenosi Tanjug, Soros je rekao da Evropa „mjesečari“ prema uništenju, a da narod Evrope mora da se probudi prije nego što bude kasno.

On dodaje da je EU trenutno u „revolucionarnom trenutku“, a da je krajnji ishod „krajnje neizvjestan“.

Najgore od svega, tvrdi Soros, je činjenica da ni evropski lideri ni njeni građani nisu svjesni ove situacije.

Sorosa trenutno rukovodstvo Evrope podsjeća na sovjetski politbiro kada se Savez raspao, nastavljajući da izdaje ukaze kao da su oni relevantni.

Po pitanju izbora za Evropski parlament, Soros kaže da je to tačka u kojoj će doći do novog sukoba u EU-u, jer se očekuje da će antisistemske i evroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.
Antievropske snage imaju prednost

„Nažalost, antievropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući i staromodni partijski sistem koji je prisutan u većini evropskih zemalja, nemogućnost promjene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država članica koje krše principe na kojima je EU osnovana“, rekao je Soros.

Što se tiče Njemačke, Soros je ocijenio da se koalicija okupljena oko Hrišćansko-demokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel, koja služi svoj posljednji mandat, neće moći djelovati u potpunosti proevropski, jer pritisak vrši ultradesničarska Alternativa za Njemačku (AfD).

Situaciju po pitanju Brexita Soros vidi kao toliko komplikovanu da Britanci, kaže, sada samo žele da se završi, iako će to biti događaj koji će definisati budućnost Britanije u narednih nekoliko decenija.

Kako bi se izborila sa antievropskim silama, Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i probudi proevropsku većinu.

„U suprotnom, san jedinstvene Evrope mogao bi da postane košmar 21. vijeka“, upozorava Soros.

(Agencije)

Procitano 249 puta

S5 Box