Vijesti iz svijeta
petak, 22 Februar 2019 00:00

Putin: Spremni smo za novu verziju Kubanske krize

Ocijeni...
(0 glasova)

putin2Nastavak tvrdnji ruskog predsjednika da će Moskva odgovoriti na svaki potez Washingtona koji za cilj ima rakete bliže Rusiji.

Putin: 'Ove tenzije nisu razlog da se konflikt dovede do onog iz 1960-ih'.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ruska vojska spremna za "novu verziju" Kubanske raketne krize ako Sjedinjene Američke Države budu "dovoljno budalaste" da požele da se to dogodi, te ocijenio da je Rusija u prednosti kad je riječ o prvom nuklearnom napadu.

Kubanska raketna kriza izbila je 1962, kad je Sovjetski Savez odgovorio na postavljanje raketa SAD-a u Turskoj slanjem balističkih raketa na Kubu, što je stvorilo konflikt koji je svijet doveo na ivicu nuklearnog rata.

Više od pet desetljeća kasnije napetost ponovo raste zbog ruskog straha da bi SAD mogao postaviti rakete srednjeg dometa u Evropi, prenosi agencija Reuters.
Ili raspored ili brži projektili

Putinova izjava, koju je u srijedu navečer dao za ruske medije, nastavak je njegovih ranijih tvrdnji da će Rusija na svaki potez SAD-a koji za cilj ima postavljanje novih raketa bliže Rusiji odgovoriti istom mjerom i rasporediti svoje rakete bliže SAD-u, ili razviti brže projektile, ili oboje.

Čelnik Rusije prvije put detaljno izložio svoje upozorenje, rekavši da bi Rusija mogla rasporediti hipersonične rakete na brodovima i podmornicama ako se Washington odluči na postavljanje nuklearnih raketa srednjeg dometa u Evropi.

"[Govorimo o] podmornicama ili brodovima. I možemo ih staviti, s obzirom na brzinu i domet [naših raketa], u neutralne vode. Plus, oni nisu stacionarni nego se kreću i morat će ih pronaći", rekao je Putin, prema transkriptu objavljenom iz Kremlja.

"Sami izračunajte. Brzina raketa je devet maha, a njihov domet veći od 1.000 kilometara."

Sjedinjene Američke Države odbacile su te tvrdnje kao propagandu i pokušaj skretanja pažnje sa, kako Washington tvrdi, ruskog kršenja sporazuma INF, po kojem nijednoj od dvije države nije dozvoljeno postavljanje raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi.
Hitan pomorski odgovor

Putin je rekao da ne želi utrku u naoružanju, ali da neće imati izbora ako se SAD odluči na postavljanje projektila u Evropi, od kojih bi neki mogli stići do Moskve za 10 do 12 minuta.

Dodao je da bi njegov pomorski odgovor na taj potez bio slanje raketa koje bi stigle do SAD-a prije nego američke do Moskve, prenosi Reuters.

"Proračuni im ne idu u korist, barem po onome kako stvari danas stoje. To je sigurno", rekao je ruski predsjednik.

Odnosi između Washingtona i Moskve bili su napeti, ali se ne mogu porediti s Kubanskom raketnom krizom, dodao je.

"Ove tenzije nisu razlog da se konflikt dovede do onog iz 1960-ih. U svakom slučaju, to nije ono što mi želimo", rekao je Putin.

"Ako neko to želi, u redu, dobrodošli su. Pa neka računaju [vrijeme putanje projektila]."

(Agencije)

Procitano 243 puta

S5 Box