Vijesti iz svijeta
petak, 08 Mart 2019 00:00

Erdogan: Pokrećemo branu unatoč protestima Iračana

Ocijeni...
(0 glasova)

branaPredsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak kako će Turska u lipnju početi puniti akumulacijsko jezero Ilisu na Tigrisu unatoč prosvjedima Iračana, koji su prošle godine zbog brane pretrpjeli veliku nestašicu vode.

Utjecaj brane, koja za turski jugoistok stvara 1.200 megavata električne energije, kritiziran je i u Turskoj i nizvodno u Iraku, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Iračka vlada kaže da će spuštanje brane prouzročiti nestašicu vode na jednoj od dviju rijeka o kojima ovise zalihe vode u toj zemlji.
Potapanje drevnog grada

U Turskoj će zbog brane Ilisu biti potopljen grad star 12.000 godina, a nekoliko tisuća ljudi raseljeno.

Erdogan je u izbornoj kampanji naveo da će "projekt Ilisu", vrijedan 8,5 milijarda lira (1,6 milijarda dolara), turskoj ekonomiji donijeti 1,5 milijarda lira (približno 270 milijuna dolara) godišnje.

"Uz Božju volju, počet ćemo s punjenjem brane 10. lipnja", rekao je Erdogan.

Turska je prošlog lipnja počela puniti branu, ali je, nakon žalbi Iraka da je vodostaj izuzetno smanjen, prekinula s time.
Nestašica vode

Prošle je godine, zbog nestašice vode, u Iraku na snagu stupila zabrana sadnje riže i mnogi su poljoprivrednici morali napustiti svoja imanja.

Kampanja protiv brane bezuspješno je stavila problem pred Europski sud za ljudska prava, navodeći da će doći do uništenja kulturnog naslijeđa.

Sud je prošlog mjeseca odbacio slučaj i istaknuo kako je očuvanje kulturnog naslijeđa u nadležnosti turskih vlasti.

(Agencije)

Procitano 350 puta

S5 Box