Vijesti iz svijeta
srijeda, 13 Mart 2019 00:00

Brieger: Austrijska vojska u krizi

Ocijeni...
(0 glasova)

irakvojskaVojska uskoro neće biti u stanju ispunjavati svoje zadatke, kaže načelnik Generalštaba austrijske vojske Robert Brieger.
Generalštab ukazuje da je proteklih 15 godina vojska značajno oslabljenaEPA

Austrijska vojska uskoro neće biti u stanju ispunjavati svoje zadatke, zbog dramatičnog stanja uslijed nedostatka novca, upozorava načelnik Generalštaba Robert Brieger.

Upozorenje Briegera došlo je nakon što je ranije predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen u internoj analizi ukazao da vojska nije više u stanju da ispunjava svoje Ustavom naložene zadatke.

On je istakao da postoji ogromna razlika između ustavnih zadataka, stanja u budžetu i realne situacije vojske, prenosi Tanjug.

"Vojska se u posljednja dvia desetljeća dramatično udaljila od sposobnosti da samostalno brani zemlju. Uskoro vojska neće moći obavljati vojne zadatke na osnovu zastarjelosti gotovo svih sistema naoružanja", navodi se u dokumentu.
Traže do četiri milijarde eura

Stalne štednje su dovele do sigurnosnih rupa, ističe se dalje i dodaje da je vojska po prvi put od osnivanja pred prekretnicom da li može još obavljati svoj osnovni zadatak oružane sile u Austriji.

Generalštab zahtijeva povećanje budžeta za vojsku sa aktuelnih 2,2 milijarde eura na najmanje 3,3 milijardi eura do 2022. godine, a zatim na najmanje jedan posto bruto domaćeg proizvoda, odnosno više od četiri milijardi eura, kako bi se pokrilo "ono najpotrebnije".

Za sveobuhvatnu odbranu potrebno je dva posto BDP-a za vojsku, ukazuje vojni vrh.

Ukoliko se budžet vojsci ne poveća, onda će oružane snage ubuduće samo pružati "usluge asistencije" u slučaju nepogoda, navodi Brieger.

Bez investicija za šest godina će u svim segmentima vojske doći do gubitka sposobnosti djelovanja, kako u odbrani zračnog prostora, tako i po pitanju opreme.
'Ušteda' 41 posto aviona

Generalštab ukazuje da je proteklih 15 godina vojska značajno oslabljena.

Podsjeća se da je od 2004. godine "ušteđeno" 41 posto aviona, 62 posto teškog naoružanja, 61 posto oklopnih vozila, 56 posto kamiona i 49 posto putničkih vozila.

Što se osoblja tiče, ono je smanjeno 16 posto, a mobilna snaga čak 50 posto, te je godišnji kontingent regruta umanjen 47 posto.

Dramatično stanje je i po pitanju infrastrukture, jer je za 65 posto objekata potrebna veća rekonstrukcija, u 25 posto slučajeva manji radovi, a samo 10 posto zdanja je u novijem stanju.

 

(Agencije)

Procitano 199 puta

S5 Box