Vijesti iz svijeta
subota, 06 April 2019 00:00

Libijska vlada zaustavila Haftarove snage kod Tripolija

Ocijeni...
(0 glasova)

libija3Snage libijske vlade tvrde da su povratile kontrolu nad aerodromom, Haftar zauzeo tri grada u blizini prijestolnice.
Do eskalacije nasilja došlo je kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu LibijeReuters

Libijska vlada ponovno je preuzela kontrolu nad međunarodnim aerodromom Tripoli, koji je prethodno zauzela Libijska nacionalna armija (LNA), saopćio je ministar unutrašnjih poslova Libije Fathi Bashagaa.

Načelnik općine Qasr bin Ghashir Muhammed Ajaj potvrdio je da su u toku žestoke borbe u okolini Međunarodnog aerodroma Tripoli, koji je zatvoren od 2014. godine.

Snage lojalne lideru međunarodno nepriznate administracije Khalife Haftara, objavile su ranije i da su pripadnici LNA preuzeli kontrolu nad dva grada u blizini Tripolija - Tarhuanom i Azizijom, prenosi Reuters.

Tripoli bi bio ključan plijen za Haftarovu paralelnu vladu na istoku. Prije pet godina on je skupio bivše vojnike svrgnutog predsjednika Muammara Gaddafija i u trogodišnjoj bici osvojio Benghazi, najveći grad na istoku. Ove godine se proširio na jug, bogat naftnim poljima.

Snage LNA su u četvrtak osvojile grad Gharyan, oko 80 kilometara južno od Tripolija, nakon okršaja sa snagama vjernima premijeru Serraju.
Uhapšeni borci LNA

Potom su krenule prema sjeveru i stigle na oko 40 kilometara od Tripolija, tvrde istočni izvori. No nisu uspjeli osvojiti kontrolnu tačku oko 30 kilometara zapadno od prijestolnice kojom bi zatvorili obalni put do Tunisa.

Vojska vjerna Tripoliju je u Zawiyi, zapadno od prijestolnice, pritvorila 145 boraca LNA, otkrio je zapadni zapovjednik Mohamed Alhudair, a potvrdili izvori iz LNA-a.

Zaplijenjeno je i 60 vozila.

U isto vrijeme su skupine vjerne Tripoliju iz obalnog grada Misrate prenijele naoružanje u Tripoli kako bi pojačale obranu protiv Haftara.

AP navodi da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontrolira Predsjedničko vijeće i vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa premijerom Serrajom. Snage pod kontrolom premijera imaju podršku SAD.
Zabrinutost UN-a

Američka agencija navodi i da bi najnovija eskalacija mogla da dovede do najgoreg nasilja u Libiji od građanskog rata 2011. kada je svrgnut i svirepo ubijen višedecenijski libijski lider Gaddafi.

Ranije jučer je Kalifa Haftar poručio generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu da će se operacija koju je poveo ka Tripoliju nastaviti "sve dok terorizam ne bude pobijeđen", objavila je televizija Al Arabiyya, a prenio Rojters.

Guterres, koji je bio u posjeti Libiji, prethodno je objavio da tu zemlju napušta "teškog srca" i duboko zabrinut, nakon sastanka sa Haftarom.

Rusija je saopćila da ne podržava Haftara, dok je EU pozvao na smirenje i upozorio da bi situacija mogla da se otrgne kontroli.

Haftara podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati koji ga smatraju štitom protiv naoružanih grupa i daju mu vojnu podršku, stoji u izvještajima UN-a.

(Agencije)

Procitano 554 puta

S5 Box