Vijesti iz svijeta
petak, 19 April 2019 00:00

Malijski premijer zbog masakra podnio ostavku

Ocijeni...
(0 glasova)

afrikaPremijer Malija i svi članovi vlade podnijeli su ostavke četiri sedmice nakon što su napadači ubili 160 stočara.

Za ubistva koja su se dogodila 23. marta osumnjičeni su lovci, pripadnici etničke grupe Dogon koja živi na području centralne visoravni MalijaPredsjedništvo Malija/Reuters

Premijer Malija i svi članovi Vlade podnijeli su u četvrtak ostavke na svoje dužnosti, četiri sedmice nakon što su napadači ubili 160 stočara, pripadnika etničke grupe Fula.

Predsjednik je prihvatio ostavku premijera i članova vlade, saopštio je ured predsjednika Ibrahima Boubacara Keita.

"Uskoro će biti imenovan novi premijer a nova vlada će biti postavljena nakon konsultacija sa svim političkim snagama - vladajućim i opozicije", stoji u saopštenju.
Napad za vrijeme posjete UN-a

Iako nisu pružili ni jedan razlog za odlazak premijera Soumeylou Boubeye Maiga, zastupnici u parlamentu u srijedu su spominjali mogućnost izglasavanja nepovjerenja zbog ubistva civila koja su šokirala javnost.

Za ubistva koja su se dogodila 23. marta osumnjičeni su lovci, pripadnici etničke grupe Dogon koja živi na području centralne visoravni Malija.

Napadi na sela Ogossagou i Welingara dogodili su se u vrijeme posjete misije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, čiji je cilj pronaći rješenje za nasilje u kojem je prošle godine smrtno stradalo više stotina ljudi, a i dalje se žiri zapadnoafričkom regijom Sahel.

Šokirana javnost

Ovaj napad bio je krvav čak i za standarde sve gorih nasilnih napada u Maliju.

Desio se nakon nedavnog smrtonosnog napada oružane grupe na vojnu stanicu u kojem su ubijena najmanje 23 vojnika, takođe u centralnoj regiji Malija. Za taj napad odogovornost je preuzeo ogranak Al-Kaide u čijim redovima se bore brojni stočari iz etničke grupe Fula.

Ubistva u Ogossagou, iza kojih su ostala spaljena tijela žena i djece u domovima, šokirali su stanovništvo Malija, koje sve više frustrirano neuspjehom vladinih snaga da ih zaštite od napada oružanih grupa i etničkih sukoba.

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 551 puta

S5 Box