Vijesti iz svijeta
četvrtak, 25 April 2019 00:00

Preživjelim žrtvama napada u Christchurchu stalni boravak na Novom Zelandu

Ocijeni...
(0 glasova)

novizeland1Muslimanima koji su bili žrtve terorističkog napada na dvije džamije u Christchurchu odobrava se stalni boravak na Novom Zelandu. Odjeljenje za imigracije na Novom Zelandu kreiralo je novu vizu u srijedu, posebno za ljude koji su bili u džamijama Masjid Al Noor ili Linwood tokom napada.
Naime, 50 ljudi je ubijeno kada je naoružani napadač 15. marta upao u dvije džamije na Novom Zelandu, u kojima je otvorio vatru. Još 50 ih je teško povrijeđeno u napadima koji su označeni kao najteži slučaj terorizma u historiji Novog Zelanda.

Viza za stalni boravak u Christchurchu važi od 24. aprila i odnosi se na svakoga ko je bio prisutan u bilo kojoj od ove dvije džamije za vrijeme napada. Članovi porodica prisutnih u džamijama za vrijeme napada također imaju pravo na vizu, međutim, oni kojima je odobrena viza moraju živjeti u zemlji.

Valja podsjetiti i da je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern osudila napade i jasno ih nazvala terorističkim aktom te je brzo uvela nove zakone o posjedovanju oružja nakon napada.

Prijave za dobijanje vize mogu se podnositi sve do 24. aprila 2021. godine, javlja Daily Mail.

 

(klix.ba)

Procitano 576 puta

S5 Box