Vijesti iz svijeta
subota, 27 April 2019 00:00

Preživio potonuće Titanika i Lusitania, pa umro u rodnom kraju

Ocijeni...
(1 glasova)

titanikMornar George Beauchamp je preživio dvije najgore pomorske katastrofe 20. stoljeća – potonuće Titanica i RMS Lusitania.
George Beauchamp je lagao o svojim godinama kako bi dobio posao na ložača na Titanicu, rekavši brodarskoj kompaniji da ima 32 godine, iako je bio deset godina stariji

Britanski list The Independent prenosi priču o mornaru koji je preživio dvije najgore pomorske katastrofe 20. stoljeća – potonuće Titanica i RMS Lusitania.

George Beauchamp je lagao o svojim godinama kako bi dobio posao na ložača na Titanicu, rekavši brodarskoj kompaniji da ima 32 godine, iako je bio deset godina stariji.

Nakon što je brod udario u ledeni brijeg i potonuo u Atlantskom okeanu 1912. godine, pozvan je da svjedoči u britanskoj istrazi o ovoj katastrofi. Transkripti njegovog svjedočenja i dalje postoje u zapisniku.

Beauchamp je rekao da je čuo ''buku poput grmljavine'' prilikom udara i da je bio do struka u morskoj vodi prije nego što mu je bilo dopušteno da napusti strojarnicu. Popeo se na palubu kako bi pomogao putnicima da se ukrcaju na čamac za spašavanje br.13, prije nego što je i sam ušao. Putnike sa čamca za spašavanje 13 spasio je putnički parobrod RMS Carpathia, koji je tada spasio 705 ljudi s Titanica.
Veliki brodovi

Njegova porodica također vjeruje da je Beauchamp bio i na brodu RMS Lusitania koji je potonuo za vrijeme Prvog svjetskog rata. Nekadašnji najveći svjetski putnički brod pogođen je torpedom njemačke podmornice 1915. godine. Nakon druge katastrofe, Beauchamp je navodno rekao: ''Dosta mi je velikih brodova, radit ću na manjim brodovima''.

List navodi da je Beauchampova porodica iz Hulla, Istočni Yorkshire, odala počast ovom mornaru 75 godina nakon smrti. Susan Norton, njegova unuka, izjavila je kako je ''ponosna na njega i na ulogu koju je odigrao u spašavanju života nekih putnika''.

List navodi da je Beauchamp, koji je rođen u Londonu, preselio u Hull, gdje je proveo deset godina radeći na tegljačima i drugim brodovima. Potom se preselio u Southampton, gdje je umro 1944. u 72. godini života.

(Agencije)

Procitano 563 puta

S5 Box