Vijesti iz svijeta
utorak, 30 April 2019 00:00

Toplija i vlažnija Europa suočena s 'egzotičnim' bolestima

Ocijeni...
(0 glasova)

komaracZbog klimatskih promjena na europskom kontinentu bi se mogao povećati rizik od pojava bolesti koje šire komarci i krpelji, upozoravaju infektolozi.
Ranije je širenje denga groznice bilo ograničeno na tropska i suptropska područja, jer su niske temperature ubijale larve i jajašca komaraca, kažu znanstvenici. EPA

Infektolozi upozoravaju kako bi se Europa zbog klimatskih promjena mogla suočiti s povećanim rizikom od pojava bolesti koje šire komarci i krpelji.

Širenje komaraca već je uzrokovalo pojavu denga groznice u Francuskoj i Hrvatskoj (slučajevi na Pelješcu iz 2010.), malariju u Grčkoj, groznicu Zapadnog Nila u nekoliko zemalja jugoistočne Europe i virusa chikungunye u Italiji i Francuskoj.

"Sredozemna Europa sada je djelomično i tropska regija gdje se tigrasti komarac već udomaćio", rekao je Giovanni Rezza, ravnatelj Odjela za zarazne bolesti pri Institutu za javno zdravlje u Rimu.

On je zajedno s profesorom Janom Semenzom iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) autor izvješća o mogućem širenju takvih bolesti kontinentom.

"Agencije za javno zdravlje moraju unaprijediti nadzor, primjerice putem sustava ranog upozoravanja i povećati svjesnost potencijalnih rizika među zdravstvenim radnicima i u općoj javnosti", rekao je Semenza.
Toplije zime pogoduju krpeljima

Ranije je širenje denge bilo ograničeno na tropska i suptropska područja jer su niske temperature ubijale larve i jajašca komaraca, kažu znanstvenici.

"Klimatske promjene, međutim, nisu jedini faktor širenja transmisivnih zaraznih bolesti Europom", upozoreve Semenza.

Tome pridonose globalizacija i urbanizacija, naglasio je.

U dijelovima sjeverne Europe, pak, u porastu su encefalitis i lajmska borelioza, bolesti koje šire zaraženi krpelji.

Toplije zime i rana vruća ljeta mogli bi u budućnosti pogodovati porastu broja krpelja, kažu stručnjaci.

Godišnje se u EU-u u prosjeku zabilježi 65.000 slučajeva lajmske borelioze.

Teško je predvidjeti koliko će se širiti transmisivne zarazne bolesti u budućnosti jer to ovisi o nekoliko čimbenika, od porasta temperatura, međunarodnih putovanja i prilagodbi klimatskim promjenama.

 

(Agencije)


Procitano 507 puta

S5 Box