Vijesti iz svijeta
utorak, 07 Maj 2019 00:00

UN-ov izvještaj bez presedana: Opstanak ljudi u pitanju, milioni vrsta pred nestankom

Ocijeni...
(0 glasova)

zemlja6Već postoji oko milion ugroženih vrsta, ritam se ubrzava tako da je priroda koja omogućava život čovječanstvu osudjena na propast ukoliko se ne dogodi "duboka promena" modela proizvodnje i potrošnje ljudske vrste.

U izvještaju bez presedana grupe stručnjaka UN o ekološkom sistemu, prikazana je sumorna slika budućnosti ljudske vrste čiji opstanak zavisi od prirode.

"Ugrožavamo same osnove naše privrede, načina opstanka, bezbednosti hrane, kao i naše zdravlje i kvalitet života u cijelom svijetu", naveo je danas predsjednik grupe stručnjaka UN Robert Votson (Watson).

Prema njegovima riječima, 75 odsto kopnene životne sredine ugroženo je krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, rastućom urbanizacijom i rudnicima. Votson je dodao da je ljudskim aktivnostima ugroženo i 66 odsto morske sredine.

Rezultat je milion ugroženih životinjskih i biljnih vrsta od oko osam miliona na Zemlji, navodi se u izvještaju i dodaje da se narednih decenija predvidja nastavak takvog trenda ako se ništa ne preduzme.

Stručnjaci su dodali da čak i ako se poštuje sporazum o klimatskim promjenama, koji ima za cilj da zagrijavanje planete ne bude veće od dva stepena Celzijusa, promjene klime bi mogle da se nastave zbog drugih faktora.

U izvještaju se dodaje da su promjene neophodne u poljoprivredi ali i u potrošnji. Stručnjaci su naveli da pozdravljaju sve veće pozive za promjene navika u ishrani, sa više povrća i manje mesa i mliječnih proizvoda koji imaju negativni uticaj na biodiverzitet, klimatske promjene i opšte zdravlje ljudi.

"Takve duboke promjene izazvaće otpor onih koji imaju direktne interese, ali takvo protivljenje treba da prevazidje zbog opšteg interesa", rekao je Votson.

(6yka.com)

Procitano 559 puta

S5 Box