Vijesti iz svijeta
četvrtak, 09 Maj 2019 00:00

Trump: Kina prekinula sporazum, povećavamo tarife

Ocijeni...
(0 glasova)

kinasadAmerički predsjednik je optužio Kinu za prekid sporazuma u trgovinskim razgovorima i najavio povećanje carina na kinesku robu.

Luka, Brodovi, Kontejneri, TrgovinaTarife u vrijednosti od 200 milijardi dolara povećat će se sa 10 na 25 posto.

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako je Kina "prekinula sporazum" koji je postigla u trgovinskim razgovorima sa SAD-om, obećavajući da neće odustati od uvođenja novih carinskih tarifa na kinesku robu.

Ured američkog predstavnika za trgovinu priopćio je da će se tarife na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara povećati sa 10 na 25 posto u 12:01 sati u petak, usred dva dana susreta potpredsjednika Kine Liu-hea i Trumpovih glavnih trgovačkih dužnosnika u Washingtonu.

Obraćajući se na skupu na Floridi, Trump je optužio Kinu za prekid sporazuma te poručio da će Peking platiti ako se ne postigne sporazum.
'Varaju radnike, kradu poslove'

"Upravo sam najavio da ćemo povećati carine na kinesku robu i da se nećemo povlačiti dok Kina ne prestane varati naše radnike i krasti naše poslove... I to će se dogoditi, inače ne moramo poslovati s njima", kazao je Trump.

Dodao je da je Kina prekinula posao te da "ne mogu to učiniti".

"Znači, plaćat će. Ako se ne dogovorimo, nema ništa loše u uzimanju više od stotinu milijardi dolara godišnje."

Trumpovi komentari potaknuli su krug prodaje na azijskim tržištima, a Peking je priopćio kako će uzvratiti u slučaju povećanja tarifa.
Peking će poduzeti protumjere

"Kineska strana izražava duboko žaljenje što će, ako se uvedu američke carinske mjere, Kina morati poduzeti potrebne protumjere", izjavilo je kinesko Ministarstvo trgovine na svojoj internetskoj stranici, bez elaboriranja.

Dvije najveće svjetske ekonomije bile su upletene u "tarifni rat" od srpnja 2018. godine, zbog zahtjeva SAD-a da azijska sila usvoji političke promjene, koje bi, između ostalog, bolje zaštitile američko intelektualno vlasništvo i učinile dostupnije američke tvrtke kineskom tržištu.

Očekivanja su donedavno bila na visokoj razini da se može postići dogovor, no prošlog je vikenda došlo do raskola nad predloženim sporazumom.

(Agencije)

Procitano 794 puta

S5 Box