Vijesti iz svijeta
petak, 17 Maj 2019 00:00

U borbi protiv dolara EU želi osnažiti euro

Ocijeni...
(0 glasova)

euro1Europska unija traži nove načine da proširi korištenje eura i bori se protiv svjetske dominacije dolara, rekao je neimenovani visoki europski dužnosnik, u vrijeme kada Unija pokušava spasiti nuklearni sporazum s Iranom pomažući europskim tvrtkama da zaobiđu američke sankcije, prenosi Reuters.

Zbog straha da će dospjeti pod sankcije, europske su kompanije suspendirale poslove s Iranom nakon što se Washington prošle godine povukao iz sporazuma.

EU pokušava spasiti ugovor koji su pet svjetskih sila i Teheran potpisali 2015. tako što tvrtkama nudi alternativne načine za trgovinu s naftom bogatim Iranom.
EU ne želi rizik

Budući da je dolar dominantna globalna valuta, europski dužnosnici i poslovni ljudi svjesni su da se financijske prijetnje SAD-a ne mogu ignorirati, iako su pravno upitne, konstatira britanska agencija.

"Jednostavno ne želimo preuzeti taj rizik", rekao je isti izvor.

Tvrtke koje posluju s Iranom mogu biti isključene s američkog tržišta ili s tržišta kredita. Banke, osiguravajuća društva i ostale financijske kompanije koje podupiru tvrtke koje krše sankcije također mogu biti financijski kažnjene. Globalna dominacija dolara pojačava učinkovitost američkih sankcija.

Dužnosnici EU-a stoga razmatraju kako pomoći euru da se nosi s takvom pozicijom dolara.

"Jača međunarodna uloga eura je ključni prioritet", smatra francuski ministar financija Bruno Le Maire. Dodao je da je američka politika prema Iranu to samo dodatno pojačala.
Dominacija dolara

"Ne želim da naše kompanije pate zbog američkih odluka s kojima se ne slažemo", kaže Le Maire.

Dolar je dominantan u većini sektora globalnog monetarnog sustava i na njega otpada oko 60 posto svih rezervi i nacionalnih dugova u stranoj valuti te međunarodnih kredita kompanijama. Euro drži oko 20 posto tih tržišta.

Reforma upravljanja eurozonom, zajedničko zaduživanje i snažnija zajednička jamstva posrnulim bankama i drugim štedišama, smatraju se ključnim pravcima za jačanje eura. No, napredak u tom smjeru onemogućile su podjele između 19 država koje su prihvatile euro kao službenu valutu.

(Agencije)

Procitano 304 puta

S5 Box