Vijesti iz svijeta
utorak, 21 Maj 2019 00:00

'Erasmus+' omogućava lakše pronalaženje prvog posla

Ocijeni...
(0 glasova)

Više od 70 posto studenata koji su sudjelovali u programu razmjene studenata navelo je da im je jasnije šta žele raditi u budućnosti.
Kod većine učesnika 'Erasmus+' programa jača osjećaj pripadnosti Evropskoj unijiEPA Ilustracija

Studenti koji su sudjelovali u programu razmjene studenata "Erasmus+" lakše pronalaze prvi posao i kod većine jača osjećaj pripadnosti Evropskoj uniji, pokazuju rezultati dvije nezavisne studije koje je objavila Evropska komisija.

Više od 70 posto studenata koji su sudjelovali u programu navelo je da im je nakon boravka u inostranstvu jasnije šta žele raditi u budućnosti.

Njihova inostrana iskustva omogućavaju im i promjenu smjera studija kako bi on bolje odgovarao njihovim ambicijama, pokazala je studija o učinku na visoko obrazovanje.

Prema istraživanju, 80 posto tih bivših studenata zaposlilo u roku od tri mjeseca od diplome, a 72 posto je navelo da im je iskustvo u inostranstvu pomoglo da dobiju prvi posao.

Devet od deset bivših studenata koji su sudjelovali u "Erasmusu+" navelo je da u svakodnevnom radu koriste vještine i iskustva stečena u inostranstvu.
Priprema za digitalnu transformaciju

Više od 90 posto njih poboljšalo je i sposobnost rada i saradnje s ljudima iz različitih kultura te smatraju da imaju evropski identitet.

Najveći su učinak programa osjetili studenti koji nisu bili veliki zagovornici EU-a prije razmjene i studenti koji su boravili u zemlji koja je kulturno znatno različita od njihove.

Od svih studenata koji su sudjelovali u programu "Erasmus+", studenti iz istočne Evrope u najvećoj se mjeri identificiraju s EU-om.

Rezultati tih studija pokazuju da većina univerziteta uključenih u program "Erasmus+" bolje pripremljena za digitalnu transformaciju.

Upotreba novih tehnologija i inovativnih metoda poučavanja i učenja pomaže jačanju međunarodne suradnje i inovacijskih kapaciteta univerziteta.

U prvoj studiji analizirano je gotovo 77.000 odgovora, od približno 47.000 studenata koji sudjeluju u programu "Erasmus+", 12.000 diplomiranih studenata i 10.000 članova osoblja s iskustvom sudjelovanja u programu "Erasmus+".

Rezultati druge studije temelje se na odgovorima 258 strateških partnerstava i udruženja znanja u okviru programa "Erasmus+" (odnosno 504 organizacije) kojima su u razdoblju 2014–16. dodijeljena finansijska sredstva te 26 detaljnih studija slučaja.
Napredak na modernom tržištu rada

"Impresivno je vidjeti kako program 'Erasmus+' mladima omogućava napredak na modernom tržištu rada i u sve raznolikijem društvu. Veseli me da se diplomirani studenti koji su sudjelovali u programu 'Erasmus+' osjećaju spremniji za nove izazove, imaju bolje mogućnosti za razvoj karijere te su svjesniji koristi koje im EU donosi u svakodnevnom životu. Istovremeno, univerziteti koji sudjeluju u programu 'Erasmus+' nemaju samo izraženiju međunarodnu dimenziju, nego su i u boljem položaju da odgovore na potrebe poslovnog svijeta", izjavio je evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Rezultati studije objavljeni su u sedmici u kojoj se održavaju izbori za Evropski parlamenta, na kojima se predviđa da bi euroskeptične stranke mogle ostvariti do sada nezabilježene rezultate.

(Agencije)

Procitano 309 puta

S5 Box