Vijesti iz svijeta
četvrtak, 13 Juni 2019 00:00

Zaljev: Američka Peta flota pomaže tankerima koji su proglasili uzbunu

Ocijeni...
(0 glasova)

hormuzPeta američka flota primila je rano u četvrtak dva poziva upomoć s tankera u Omanskom zaljevu koji su bili meta napada.

“Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zaljevu”, objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu, prenosi Hina.

“Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć”, dodala je u saopštenju.

Reuters piše, pozivajući se na brodarske kompanije, da su pogođena dva tankera, a da su posade evakuirane.

Radi se o tankeru pod zastavom Maršalovih otoka (Front Altair) i pod zastavom Paname (Kokuka Courageos).

Saopštenje Pete flote došlo je nakon što je Britanska mornarica izdala obavještenje da se u regiji desio incident, bez detalja, uz napomenu da je istraga u toku.

Britanska mornarica pozvala je na “maksimalan oprez”, zbog situacije u regiji i tenzija između Irana i SAD-a.

Oglasila se i kompanija BSM Ship Management, u čijem je vlasništvu Kokuka Courageous, koja je saopštila da je 21-člano osoblje napustilo brod nakon incidenta u kojem je plovilo oštećeno. Brod se nalazi oko 70 nautičkih milja od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata i 14 od iranske.
Sumnja u napad torpedom

“Kokuka ostaje tu i nije u opasnosti da potone. Metanol koji se prevodi na brodu je netaknut”, rečeno je u saopštenju.

Nije jasno šta se tačno dogodilo brodu.

#Incident Reports of vessel MT Front Altair being on fire & adrift at position 2527N 05722E are being investigated. No cause has been positively confirmed. Latest information will be communicated when available. Contact our team via https://t.co/Qv7PyCfXM3 #Fujairah #UAE #attack pic.twitter.com/0Z4aIBzE5M

— Dryad Global (@GlobalDryad) 13 June 2019

Tajvanska kompanija CBC Corp, koja je iznajmila drugi brod, Front Altair, na kojem je 75.000 tona petrohemijskih sirovina, sumnja da ga je pogodio torpedo, a firma u čijem je vlasništvu, norveški Frontline shipping company, tvrdi da je tanker u plamenu.

Iranski mediji su izvijestili da su se u regiji dogodile eksplozije koje su ciljale tankere, ali nisu ponudili nikakve dokaze.

Novinska agencija Irana izvijestila je da su iranski spasilački timovi spasili 44 člana posada dva broda i prevezli ih u luku Jask.

Prije mjeseca dana došlo je do sličnog incidenta u kojem su pogođena četiri tankera.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a John Bolton tada je rekao da iza napada, koji su se desili 12. maja, vjerovatno stoji Iran, ali nije iznio uporište za svoje pretpostavke.

Istraga Ujedinjenih Arapskih Emirata pokazala je da su ti napadi bili dio “koordinirane” operacije koju je vjerovatno izvela država, ali direktno nije okrivila nikoga.

Iran je negirao umiješanost u napade.

(Agencije)

Procitano 539 puta

S5 Box