Vijesti iz svijeta
četvrtak, 20 Juni 2019 00:00

Deseci mrtvih u novim napadima režimskih snaga u Idlibu

Ocijeni...
(0 glasova)

sirijaU novim zračnim napadima sirijskih snaga u Idlibu, na sjeverozapadu zemlje, stradalo je 16 civila i 10 boraca, saopštila je večeras opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U napadima su uništene i prodavnice, navela je opservatorija i dodala da spasioci traže nestale ispod ruševina, prenosi agencija Beta.

Ranije je Anadolija objavila da je u napadu snaga sastavljenih od pripadnika režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i grupa koje podržava Iran, izvedenom na zonu deeskalacije sukoba Idlib, poginulo deset civila, dok su ranjena 23.

Režimske snage izvele su napade na područja na jugu Idliba i sjeveru Hame.

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) saopćili su da su u zračnim napadima u mjestu Kansafra poginula tri, a u selu Binin sedam civila.

Istakli su da su ranjena 23 civila, koja su prebačena u lokalne bolnice.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi otprilike četiri miliona stanovnika, koji su meta stalnih režimskih napada.
U maju ubijen 231 civil

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Shodno dogovoru, opozicijske snage u oktobru su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Pripadnici Civilne zaštite saopćili su da je u napadima režimskih snaga, terorističkih grupa koje podržava Iran i ruskih snaga izvedenih na Idlib u maju ubijen 231 civil, među kojima je 59 maloljetnika, a ranjeno je 659 civila.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji raseljeno je više od pola miliona ljudi.

(Agencije)

Procitano 226 puta

S5 Box