Vijesti iz svijeta
petak, 21 Juni 2019 00:00

EU prijeti Turskoj zbog plina kod Kipra

Ocijeni...
(0 glasova)

kiparLideri Evropske unije zaprijetili su kako će Turskoj uvesti sankcije ako ne prekine "nezakonite" aktivnosti o eksploataciji plina u vodama takozvane Kiparske ekonomske ekskluzivne zone.

Upozorenje je upućeno na samitu lidera EU-a u Briselu u četvrtak navečer, nekoliko sati nakon što je još jedan turski brod upućen ka kiparskoj obali.

Lideri su izrazili žaljenje što Turska nije odgovorila na ponovljene pozive Unije da prekine tu vrstu aktivnosti i zaprijetila kako će uvesti odgovarajuće mjere u slučaju da se to nastavi.

Lideri sedam država južne Evrope nedavno su na samitu na Malti ponovo upozorili Tursku da prekine "nezakonite aktivnosti" aludirajući na namjeru Ankare o eksploataciji plina.
Ponovno ujedinjenje otoka

Kipar želi postati važan energetski snabdjevač u istočnom dijelu Sredozemlja i da izgradi kopneni terminal za eksploataciju i transfer plina prema Evropi i Aziji do 2022. godine.

Kiparske rezerve plina jedno je od spornih pitanja u pregovorima o ponovnom ujedinjenju otoka.

Turska, koja od 1974. godine drži pod vojnom okupacijom sjevernu trećinu Kipra, protivi se da Republika Kipar, kojom upravljaju Grci, istražuje i eksploatira plin.

(Agencije)

Procitano 334 puta

S5 Box