Vijesti iz svijeta
subota, 22 Juni 2019 00:00

Hiljade ljudi pozvale na odbranu klime, a protiv njemačkog rudnika

Ocijeni...
(0 glasova)

protestiHiljade studenata iz Evrope u Njemačkoj protestirale su pozivajući vlasti na hrabrije akcije protiv klimatskih promjena.

Hiljade studenata iz Evrope protestirale su u petak u blizini rudnika uglja u zapadnoj Njemačkoj, pozivajući vlasti na hrabrije akcije protiv klimatskih promjena.

Organizatori su rekli da je do 20.000 demonstranata iz šesnaest zemalja učestvovalo na mitingu u Aachenu, blizu granice s Belgijom i Holandijom, prenosi Beta.

Demonstranti su nosili transparente "Vaša pohlepa košta nas budućnosti" i "Zaustavite ugalj".

Do skupa je došlo dan nakon što lideri Evropske unije nisu uspjeli da se dogovore o planu da privreda EU-a postane "ekološki neutralna" do 2050. godine - da ne povećava zagađenje prirode.

Nekoliko velikih evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, podržalo je taj cilj, ali zemlje koje se oslanjaju na ugalj na istoku, kao što je Poljska, blokirale su konsenzus o tom prijedlogu koji podrazumijeva gotovo potpuno ukidanje fosilnog goriva.

Protest je u petak održan u blizini jednog od najvećih rudnika uglja u Njemačkoj. Taj rudnik je u fokusu ekoloških protesta posljednjih godina, jer je njegov operater, javno preduzeće RVE, zaprijetio da će poseći obližnju šumu.

Daljnji protesti se očekuju na tom mjestu tokom vikenda.

Njemačka policija mobilizirala je stotine pripadnika i vodeni top da bi spriječila demonstrante da blokiraju ogroman rudnike i susjedne elektrane.

Njemačka vlada je ove godine odobrila plan za okončanje upotrebe uglja za proizvodnju električne energije do 2038. godine, i da veći dio nadoknadi uvoznim prirodnim gasom.

Aktivisti kažu da Njemačka može da učini više.

"Njemačka, među ostalim industrijskim zemljama, jedna je od onih koje su uglavnom odgovorne za klimatske promjene", rekla je demonstrantkinja Paula Maas (21). "Mada još ne osjećamo efekte koliko zemlje na jugu, jednostavno je neophodno da se izađe na ulice i protestiraju", dodala je ona.

Poslije mjeseci protesta studenata i naglog jačanja među glasačima njemačke "Zelene stranke", kancelarka Angela Merkel je nedavno podržala ideju da cjelokupna njemačka privreda postane neutralna do 2050. godine, što znači da se neće povećavati ispuštanje zagađujućih gasova koji doprinose povećavanju temperature.
Upozorenje naučnika

Naučnici kažu da je okončanje upotrebe fosilnih goriva do sredine stoljeća neophodno ako države žele da postigni ambiciozan cilj Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2015. godine, a to je održavanje globalne temperature na ne više od 1,5 stepena Celzijusa porasta u odnosu na predindustrijska vremena.

Govoreći u petak po završetku sastanka lidera EU-a u Briselu, Merkel je istakla da "velika većina" među 28 zemalja Unije sada podržava taj cilj.

"Još nekoliko traži malo više vremena na razradu šta to znači za njihove domaće mjere", rekla je ona, ne pominjući koje su to zemlje.

Međutim, aktivisti su nazvali "sramnim" neuspjeh EU-a da se složi oko jedinstvenog stava uoči klimatskog samita u Sjevernoj Americi u septembru.

"Evropska unija je u opasnosti da bude povezana s klimatskim 'parijama' kao što su SAD i Brazil", rekao je Mohamad Adow, stručnjak za klimatsku politiku u Christian Aidu. "Ako žele bilo kakvo vodstvo na globalnoj sceni, oni (EU) moraju prestati da se kriju iza nekolicine onih koji uvijek sve sprečavaju".

(Agencije)

Procitano 514 puta

S5 Box