Vijesti iz svijeta
utorak, 25 Juni 2019 00:00

Ekrem Imamoglu: Od Akcabaata do gradonačelnika Istanbula

Ocijeni...
(0 glasova)

imamogluEkrem Imamoglu, koji je na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula ubjedljivo pobijedio svog protivnika iz vladajuće Partije pravde I razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, nije bio mnogo poznat u političkom životu Turske prije nego što se odlučio kandidirati na lokalnim izborima.

Lokalni izbori u Turskoj su održani u martu, kada je u najvećem turskom gradu pobijedio Imamoglu, ali su oni, na zahtjev AKP-a, poništeni i ponovljeni u nedjelju, prenosi Tanjug.

Imamoglu je na ponovljenim izborima samo učvrstio svoju martovsku pobjedu, s još većom razlikom u broju glasova u odnosu na svog protivkandidata.

Strategija 'dobre vjere'

Novi istanbulski gradonačelnik je čvrstog stava da ne odustane od žestoke bitke za prvog čovjeka tog grada, poslije više godina, postao najveći izazov za turskog predsjednika i neočekivana nada za tursku demokratiju, smatra britanski Guardian.

Imamoglu je pobijedio na lokalnim izborima u Istanbulu 31. marta, ali je dužnost gradonačelnika obavljao samo 18 dana, pošto je, nakon niza žalbi AKP-a, Vrhovna izborna komisija Turske poništila glasanje zbog nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora na izbornim mjestima.

On nije bio prvi izbor opozicione koalicije Narodna republikanska partija za kandidata za gradonalčelnika Istanbula, ali je, zbog strategije skromne kampanje, zasnovane na "dobroj vjeri", stekao među članovima opozicije povjerenje kao kompetentan i otvoren administrator.

U svojim govorima isticao je značaj zajedničkog rata u borbi protiv siromaštva i osuđivao populističku retoriku među turskim političarima.

Zaradio poštovanje birača

Bivši biznismen Imamoglu ranije je pet godina ispred opozicione Republikanske narodne partije bio predsjednik istanbulske općine Beylikuduz.

Potom se kandidirao za gradonačelnika Istanbula, ali je izgubio od tadašnjeg kandidata AKP-a Kadira Topbasa.

Početkom godine Imamoglu se sastao s Erdoganom kako bi razgovarao o budućnosti Istanbula, a takvim gestom zaradio je poštovanje birača, koji su se često osjećali otuđeno od sekularne Republikanske narodne partije.

Nakon pobjede na ponovljenim izborima za gradonačelnika, Imamoglu je obećao "novi početak" u Istanbulu i izrazio je spremnost na saradnju s Erdoganom.

Oženjen, otac troje djece

Imamoglu je osvojio 54 posto glasova, ostavljajući iza sebe kandidata vladajuće AKP-a i bivšeg premijera Binalija Yildirima.

Imamoglu je rođen u gradu Akcabaat u blizini Trabzona 1970. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a studirao je na Istanbulskom univerzitetu.

Imamoglu je oženjen i otac troje djece.

(Agencije)

Procitano 271 puta

S5 Box