Vijesti iz svijeta
srijeda, 26 Juni 2019 00:00

Predsjednik Iraka: Nećemo dozvoliti da SAD napadne Iran s naše teritorije

Ocijeni...
(0 glasova)

irak2Bagdad neće dozvoliti Washingtonu da koristi njihove vojne baze za pokretanje napada na Iran, naglasio je nedavno predsjednik zemlje Barham Salih te je ovom svojom izjavom poremetio planove Donalda Trumpa prema Islamskoj Republici Iran, javlja RT.

"Mi ne želimo da naša teritorija bude baza za bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv bilo kojeg od naših susjeda, uključujući i Iran", izjavio je irački predsjednik Salih ističući da ne postoji sporazum između Bagdada i Washingtona o ovakvim i sličnim pitanjima.

U februaru je predsjednik SAD-a izjavio da bi u Iraku trebalo ostati oko 5.000 vojnika kako bi "posmatrali" ​​ponašanje Irana. U međuvremenu je Trump ipak rekao da neće koristiti Irak kao bazu za napad na Iran, ali želja SAD-a za osvetu protiv Irana mogla bi unijeti nemire u region.

Sjedinjene Američke Države su bile spremne da otpočnu vojnu akciju protiv Teherana još prošle sedmice nakon što je oborena špijunska letjelica RQ-4 Global Hawk nad teritorijalnim vodama Irana. Ipak, predsjednik Trump je u petak izjavio kako ipak neće napasti nakon što mu je rečeno da u ovoj akciji može poginuti i do 150 ljudi.

Međutim, Trump je u utorak zaprijetio Iranu "totalnim uništenjem" ako napadne "bilo šta američko". Istovremeno, američki predsjednik je priznao da nema jasno razrađenu strategiju ako odluči da krene u rat.

Salih se prisjetio gorkog iskustva američke invazije na zemlju čiji je lider, podsjećajući Washington da je brzo pokrenuo rat s Irakom bez razmišljanja o mogućim posljedicama.

(klix.ba)

Procitano 768 puta

S5 Box