Vijesti iz svijeta
četvrtak, 27 Juni 2019 00:00

Abbas i kralj Abdullah: Palestinska država najpravednije rješenje

Ocijeni...
(0 glasova)

palestina6Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i jordanski kralj Abdullah II još jednom su izrazili posvećenost Arapskoj mirovnoj inicijativi kojom je predviđeno dvodržavno rješenje.

Agencija Anadolija izvijestila je da su Abbas i kralj Abdullah II razgovarali telefonom o posljednjim dešavanjima u regionu.

Dvojica čelnika su istakli da je najpravednije rješenje za palestinsko-izralesko pitanje formiranje nezavisne države Palestine sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom u granicama iz 1967. godine.

Palestinski predsjednik je izrazio zahvalnost jordanskom kralju zbog, kako je rekao, „beskompromisne“ podrške koju pruža Palestini i njenoj borbi za slobodu.

Povlačenje Izraela s okupirane teritorije

Arapski mirovni plan, usvojen na arapskom samitu u Bejrutu 2002. godine, nudi normalizaciju odnosa Izraela sa svim arapskim državama, u zamjenu za povlačenje sa svih arapskih teritorija osvojenih u spomenutom ratu, uključujući i Istočni Jerusalem.

Arapski lideri su 2017. godine ponovo potvrdili mirovni plan iz 2002. godine koji nudi Izraelu normalizovanje odnosa s arapskim i muslimanskim zemljama ako se povuče s teritorija koje je okupirao u ratu 1967. godine i dopusti buduću palestinsku državu.

(Agencije)

Procitano 271 puta

S5 Box