Vijesti iz svijeta
srijeda, 03 Juli 2019 00:00

Deseci migranata ubijeni u zračnom napadu u Tripoliju

Ocijeni...
(0 glasova)

libijaOvo je najveći javno objavljeni broj žrtava udara ili granatiranja od početka ofanzive snaga generala Khalife Haftara na Tripoli.

U napadu na prihvatni centar u predgrađu Tajoura ranjeno je 80 ljudi.

U zračnom napadu na prihvatni centar za migrante u predgrađu libijske prijestolnice Tripolija u utorak je poginulo najmanje 40, a ranjeno 80 osoba, objavio je lokalni zdravstveni službenik.

To je najveći javno objavljeni broj žrtava zračnog napada ili granatiranja od kako su istočne snage odane generalu Khalifi Haftaru prije tri mjeseca počele ofanzivu kako bi osvojile Tripoli iz ruku međunarodno priznate Vlade.

Glasnogovornik državne hitne službe Malek Mersek kazao je kako je u napadu na prihvatni centar u predgrađu Tajoura, u blizini vojnog kampa, ubijeno najmanje 40, a ranjeno 80 ljudi, većinom migranata iz država južno od Libije.

Libija je polazište za migrante koji bježe od rata i siromaštva i pokušavaju brodom stići u Italiju, no većinu ih zaustavi libijska obalna straža, koju podržava Evropska unija.

Neljudski uvjeti u kampovima

Hiljade migranata nalazi se u Vladinim prihvatnim centrima u zapadnoj Libiji, u uvjetima koje humanitarne organizacije i Ujedinjeni narodi često nazivaju neljudskim.

Tajoura, istočno od centra Tripolija, dom je nekoliko vojnih kampova snaga odanih libijskoj Vladi koje su sedmicama meta zračnih napada.

Haftarova Libijska nacionalna armija - LNA, saveznica paralelne vlade, u ponedjeljak je poručila kako će početi sa zračnim napadima nakon što su "tradicionalna sredstva" ratovanja iscrpljena.

Zvaničnik LNA-e odbacio je tvrdnje da su pogodili prihvatni centar, pa je rekao da su to učinile snage odane Tripoliju, nakon što je Haftarova vojska preciznom raketom pogodila kamp.

(Agencije)

Procitano 247 puta

S5 Box