Vijesti iz svijeta
srijeda, 10 Juli 2019 00:00

Hamas pokrenuo iznenadnu vježbu spremnosti

Ocijeni...
(0 glasova)

hamas4Palestinski Hamas koji vlada Pojasom Gaze pokrenuo je iznenada vježbu da "provjeri spremnost" svojih snaga "za slučaj pokušaja da se naruši javni red i stabilnost", rekli su izvori u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U izvještajima palestinskih medija se navodi da su sigurnosne snage Hamasa proglasile pripravnost na najvišem nivou i da su mobilizirane sigurnosne snage, prenosi Beta.

Udruženje ribolovaca je reklo da su pomorske snage Hamasa uvele blokadu do daljeg, apelirajući na sve ribolovce koji su isplovili da se vrate na obalu.

U zajedničkom saopćenju palestinskih frakcija u Gazi je navedeno da su snage mobilizirane i da su u pripravnosti da se provjeri spremnost, a da informacije sa terena pokazuju da je rezultat pozitivan i da je odgovor valjan, prenijeli su izraelski mediji.

Vježba je pokrenuta dan nakon što je izraelska vojska otkrila tunel ispod granice s Pojasom Gaze koji ulazi na teritoriju Izraela ali se ne koristi.
Pojačana napetost

Istog dana je izraelska vojska oborila jednu bespilotnu letjelicu koja je ušla u izraelski zračni prostor.

Uprkos nastojanjima da se učvrsti zatišje napetost je pojačana na granici Gaze u posljednjim sedmicama.

U petak je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopćilo da je gotovo 40 Palestinaca ranjeno u masovnim protestima kraj granične ograde i da su četvorica demonstranata pokušala preći preko granice, a dvojica su uhapšena.

Baloni sa zapaljivim materijalom izazvali su gotovo 100 požara u izraelskom pograničnom području krajem juna.

U naseljima na jugu Izraela izraženo je nezadovoljstvo zbog što izraelska vlada ne preduzima akciju protiv izazivanja požara.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u rekao da se Izrael sprema na "veliku vojnu operaciju ako je neophodno" iako njegovoj vladi više odgovara zatišje.

(Agencije)

Procitano 271 puta

S5 Box