Vijesti iz svijeta
srijeda, 10 Juli 2019 00:00

Više od 500 motorista iz Sarajeva krenulo za Potočare

Ocijeni...
(0 glasova)

srebrenica2Više stotina motorista iz gotovo cijele Evrope krenuli su danas iz Sarajeva put Potočara gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici.

Među učesnicima 8. međunarodnog moto-maratona Srebrenica, koji se i ove godine održava pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi”, su motoristi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Turske...

Njih više od 500, po procjeni organizatora, krenuli su sa Ilidže, gdje su im prije polaska podijeljene majice i akreditacije.

Potom su formirali kolone te uz policijsku pratnju napravili defile kroz Sarajevo, javlja Anadolija.

Učesnici moto-maratona su se nakratko zaustavili pred Spomen-obilježjem ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, gdje su položili cvijeće, a nakon toga su nastavili put prema Memorijalnom centru Potočari.

Ljubitelji dvotočkaša će se prije dolaska na konačno odredište zaustaviti u Vlasenici i Bratuncu, gdje će također položiti cvijeće na spomen-obilježjima, a u Konjević-Polju će posjetiti nanu Fatu Orlović.
Svratili u Kozarac i Korićanske stijene

Planirano je da u Potočare stignu oko 18 sati, gdje će na privatnom posjedu organizovati moto-kamp, a uveče će biti zapaljena logorska vatra.

Motoristi će takođe imati priliku slušati svjedočenja preživjelih žrtava genocida.

Motociklistički maraton krenuo je jučer iz Bihaća, a u Sarajevo su stigli predveče gdje su kampovali.

Oni su na jučerašnjoj ruti svratili u Kozarac i Korićanske stijene, gdje su odali počast poginulim borcima i šehidima. U Travniku su im se pridružili motoristi iz Zagreba.

Ovo je osmi pohod motorista iz Bihaća za Srebrenicu, koji iz godine u godinu okuplja sve više učesnika iz cijelog svijeta i koji će se, prema najavama organizatora, održavati svake naredne godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

(Agencije)

Procitano 276 puta

S5 Box