Print this page
srijeda, 17 Juli 2019 00:00

Hrvatska predsjednica: Naravno da treba malo sile nad imigrantima

Ocijeni...
(0 glasova)

hrvatska3Hrvatski portal Index.hr podsjeća da je Kolinda Grabar Kitarović je tokom boravka u Švajcarskoj za tamošnju javnu televiziju SRF priznala: “Naravno da je potrebno malo nasilja kada sprovodite ‘pušbek’.”

Međutim, problem je u tome, nastavlja dalje Index, u tome što je sprovođenje nasilnog vraćanja migranata s granice, uz upotrebu sile, protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

“Ukratko, predsednica RH je priznala da Hrvatska namjerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša”, zaključuje Index.

Sada o tome piše i britanski “Gardijan” u članku pod naslovom “Hrvatska policija koristi nasilje da bi proterala migrante, kaže predsjednica”.U tekstu se ističe da je poznata međunarodna organizacija Hjuman rajts voč zatražila od Hrvatske da prekine tu praksu.

“Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda protjeruje u BiH”, piše “Gardijan” i dodaje da je Kolindino priznanje “prva službena potvrda nakon meseci službenog poricanja”.

O Kolindinim izjavama piše i Dojče vele, koji ističe da je “Hrvatska sistemski poricala da ilegalno deportuje izbeglice u susednu Bosnu i Hercegovinu”, ali da je “hrvatska predsjednica priznala da granična policija silom tera migrante preko granice”.

DW ističe da je Hrvatska članica EU-a od 2013. te da želi ući u Šengensku zonu i da je “postalo jasno šta su sve tamošnje vlasti spremne da učine da bi to postigle”. DW dodaje i da većina hrvatskih medija ignoriše sve izvještaje nevladinih udruženja i migranata o nasilju koje nad migrantima sprovodi hrvatska policija.

Kolinda je, smatra DW, nenamjerno potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mjesecima, u osnovi priznajući da policija sprovodi nasilni “pušbek” migranata.

DW citira Jelenu Seras iz Amnesti internešenelakoja ističe da je “priznanje hrvatske predsjednice šokantno” i da je skandalozno što je Kolinda pokušala da tu politiku predstaviti kao legalnu.

(6yka.com)

Procitano 396 puta