Print this page
utorak, 23 Juli 2019 00:00

Južnokorejski mlaznjaci pucali na ruski vojni avion

Ocijeni...
(0 glasova)

avion5Južnokorejski borbeni mlaznjaci ispalili su pucnje upozorenja, nakon što je ruski vojni avion povrijedio zračni prostor Južne Koreje, rekao je danas neimenovani zvaničnik.

Kako navodi južnokorejsko Ministarstvo odbrane, tri ruska vojna aviona prvobitno su ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na istočnoj obali, prije nego što je jedan od njih ušao u zračni prostor te zemlje, javlja Tanjug.

"Avion je nakon ispaljenih pucnjeva napustio zračni prostor Južne Koreje, ali se kasnije vratio i ponovo ga povrijedio", rekao je zvaničnik ministarstva koji je želio da ostane anoniman i dodao da su južnokorejski borci ponovo ispalili pucnje upozorenja.

"Ruski avion ni u jednom slučaju nije uzvratio", naveo je zvaničnik.

Prema riječima južnokorejskog zvaničnika, to je prvi put da je neki ruski avion povrijedio zračni prostor te zemlje.
Prostor povrijedili i kineski avioni

On je rekao da su tri ruska aviona ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu sa tri kineska vojna aviona i dodao da nije poznato da li su to učinili namjerno.

Zvaničnik je dodao da su, prije zajedničkog leta, kineski avioni ušli u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na jugozapadnoj obali.

AP navodi da su kineski avioni proteklih godina povremeno ulazili u odbrambenu identifikacionu zonu Južne Koreje.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da planira da kasnije danas pozove zvaničnike iz ruske i kineske ambasade kako bi im uručilo protest.

Prostor koji je ruski avion povredio nalazi se iznad grupe malih ostrva koja pripadaju Južnoj Koreji, ali su predmet spora sa Japanom.

Rusija nije zainteresovana strana u tom sporu.

(Agencije)

Procitano 474 puta