Vijesti iz svijeta
subota, 10 Avgust 2019 00:00

Izraelska vojska ubila četiri Palestinca na granici

Ocijeni...
(0 glasova)

palestina2Prema saopćenju vojske, četiri muškarca su bila naoružana jurišnim puškama, protivtenkovskim raketama i ručnim bombama.

Palestinci održavaju sedmične proteste duž linije granice Gaze i Izraela od marta 2018. godine

Izraelska armija saopćila je kako je ubila četiri Palestinca iz vatrenog oružja nedaleko od graničnog područja Pojasa Gaze i Izraela u subotu ujutro.

Kako se navodi u saopćenju vojske, četiri muškarca su bila naoružani jurišnim puškama, protivtenkovskim raketama i ručnim bombama od kojih su jednu bacili na izraelske trupe.

Izraelska vojska je zapucala kada je jedan od njih ušao u Izrael, dodaje se. Nema žrtava u redovima Izraelaca.

Još nema komentara palestinskih zvaničnika iz Gaze ili oružanih grupa iz te palestinske teritorije.

Pucnjava u subotu desila se dok se palestinski muslimani spremaju obilježiti veliki praznik Kurban bajram.

Stotine ubijenih od marta 2018.

Gazom vlada Hamas koji je vodio tri rata proti Izraela u protekloj deceniji. Izrael je povukao svoje jedinice i naseljenike iz ove teritorije 2005. godine, no drži ovu enklavu pod blokadom pozivajući se na sigurnosne razloge.

Palestinci održavaju sedmične proteste duž linije granice Gaze i Izraela od marta 2018. godine kako bi iskazali protest protiv teških uvjeta života u Pojasu uslijed 12 godina izraelsko-egipatske blokade.

Najmanje 301 Palestinac je poginuo od izraelski metaka u Gazi ili pograničnom području od tada, većinom tokom demonstracija. Ubijeno je i sedam Izraelaca.

(Agencije)

Procitano 615 puta

S5 Box