Vijesti iz svijeta
srijeda, 21 Avgust 2019 00:00

Budućnost sukoba s 'Izraelom'

Ocijeni...
(0 glasova)

izrael3Izraelski stručnjaci kažu da njihova država neće biti poražena u sljedećem ratu, ali da neće izaći ni kao pobjednik.
Gubitak koji je 'Izrael' ostvario na polju vrijednosti i etike otkriva istinu o ulozi ove zemlje u vršenju terora.

Nakon što je proglašeno uspostavljanje cionističke tvorevine na teritoriji Palestine, tadašnji premijer David Ben-Gurion precizirao je kako je budućnost države, kada se radi o njenoj opstojnosti ili nestanku, vezana za postizanje i očuvanje sigurnosti kako bi se privukli Jevreji razasuti po cijelom svijetu, te ostvarivanje dominacije nad arapskim državama kao cjelini ili pojedinačno.

Prvi utemeljitelji države su na toj osnovi postavili svoju teoriju o sigurnosti prema kojoj "Izrael" treba odnijeti vojnu i intelektualnu pobjedu u svim borbama i na svim nivoima, i to na jasan i nedvosmislen način kako bi neprijatelji u očaju odustali od snova o pobjedi i maštanja o nezavisnosti.

Da bi se teorija o dominaciji pretočila u stvarnost, Izrael rano počinje težiti tome da stekne nuklearne sposobnosti i oružje odvraćanja, no jesu li uspjeli ostvariti ono što su željeli? Nakon sedam decenija od osnivanja države i provođenja različitih vrsta terora s ciljem da preuzmu kontrolu i ostvare ekspanzionističke teritorijalne planove, izraelski stručnjaci kažu da njihova država neće biti poražena u sljedećem ratu, ali da neće izaći ni kao pobjednik.

Krvave borbe za vlast

Situacija je takva uprkos političkim prodorima u pojedine arapske režime i očitu normalizaciju odnosa s njima. Ne pomaže im u tome ni iznemoglost arapskih država i iscrpljivanje njihovih snaga u krvavim borbama za vlast, te širenje utjecaja pojedinih vladara i izvan granica njihovih država kroz prakticiranje najgore vrste političkog avanturizma i potpaljivanje različitih oblika unutrašnjih nemira u zemljama Arapskog proljeća, te involviranje u finansiranje kontrarevolucija kako bi se suprotstavilo volji arapskih naroda.

Međutim, vrijeme "izraelskih" munjevitih pobjeda je završeno. Slomljen je monopol medija koji su ljude dovodili u zabludu, a "Izrael" je izgubio dio svog utjecaja u zapadnim društvima. Mnogi zapadnjaci svjesni su da "Izrael" predstavlja stvarnu prijetnju za svjetsku sigurnost i međunarodni mir, te da je postao teret za međunarodnu zajednicu i svjetski poredak, što je potaknulo zabrinutost i raspravu među političkim, vojnim i sigurnosnim krugovima o ostvarivanju željene budućnosti.

Gubitak koji je "Izrael" ostvario na polju vrijednosti i etike otkriva istinu o ulozi ove zemlje u vršenju terora, u ubijanju žena i djece, stavljanju civila pod opsadu, uništavanju škola i bolnica te opetovanim napadima na džamiju Al-Aqsa i islamske i kršćanske svetinje. Ovaj gubitak je pratilo i odsustvo odlučujuće vojne pobjede, uz slabljenje sigurnosne superiornosti i medijski neuspjeh da se cionistički narativ prezentira svjetskom javnom mnijenju.

Usred ovog sukoba vodi se duboka rasprava oko koncepta i definicije praktičnog značenja pojma "pobjeda". Drugim riječima, postavlja se pitanje o jasnom cilju koji izraelska vojska želi ostvariti u sljedećem ratu kako bi se smatrala pobjednikom? Šta je to što određuje pobjednika? Ko je to gubitnik?

Izraelci misle da svaki sukob ili rat čiji rezultati nisu baš sasvim jasno u njihovom interesu predstavljaju novi poraz koji će razbiti izraelske snove o širenju luka dominacije i kontrole i realizaciji projekta "Velikog Izraela". Zbog toga i dolazi do sporazuma stoljeća i radi se na odgađanju bilo kakvog vojnog sukoba dok se taj sporazum ne privede kraju i unište svi elementi moći na suprotnoj strani u sukobu.

Prema tome, je li takva logika dovoljna da nas uvjeri da političke, ekonomske, društvene, kulturne, pa čak i vojne promjene imaju za cilj pokoriti arapski um kako bi se predao i prihvatio poraz i podaništvo?

Ideja 'Velikog Izraela'

Hebrejska vlast nastoji iskoristiti to što američki predsjednik Donald Trump naginje ideji "Velikog Izraela", prije nego što postane ekskluzivni predstavnik i nasljednik američkog utjecaja u regiji. U skladu s tim, smatra kako je potrebno raditi na jačanju teorije alternativnog neprijatelja, ratu protiv takozvanog terorizma, formiranju arapskog NATO saveza s ciljem suprotstavljanja Iranu i otvoreno raditi na normalizaciji odnosa na zvaničnom nivou, a zatim i sa narodima arapskih država.

Također, potrebno je ukloniti sve prepreke koje sprječavaju provedbu ovog projekta ili vode njegovom neuspjehu, a na samom vrhu liste nalazi se: demoniziranje snaga palestinskog otpora i njihova izolacija, ukidanje izvora njihovog finansiranja i logističke podrške u regiji i svijetu, zabrana islamskih pokreta u Palestini i proglašavanje Muslimanskog bratstva terorističkom organizacijom. I dalje ostaje pitanje - hoće li plan "zavjere" uspjeti ostvariti cionistički san?

I sami stručnjaci ističu da izraelsko društvo puca iznutra zbog etničkih kontradikcija koje su već dugo prisutne i sukoba između sekularista i religioznog dijela populacije. Također, viši slojevi društva priželjkuju siguran život i nisu spremni plaćati cijenu i podnositi žrtve. Oni tragaju za mirnijim i sigurnijim mjestom pod suncem.

Lista pojašnjenja u kojima se traga za razlozima neuspjeha je dugačka, uključujući i dalje otvoreno pitanje: Zašto "izraelska" vojska neće pobijediti u narednom ratu? Pri tome treba uzeti u obzir i to da se ova vojska, koja je bila "nepobjediva" jer je vodila bitke protiv slabih i neprofesionalnih vojnih struktura, sada suočava s izuzetno jakim borcima, čija se borbena doktrina temelji na dva izbora: pobjeda ili mučenička smrt na tom putu.

Oni su jedinstveni borci kada se radi o borbenoj doktrini, izdržljivosti i ustrajnosti te vođenju sukoba kroz akumulaciju početnih pobjeda i sakupljanje bodova na terenu.

Preostalo je da kažemo kako svijet danas živi razdoblje velikih globalnih promjena u kojem dolazi do polarizacija i pojave aktera i država čiji su interesi zaustavili dugu tradiciju američkog monopola u upravljanju svijetom. Nedavno smo svjedočili nesposobnosti nadmenog američkog predsjednika da vrati reputaciju Amerike nakon što je Iran oborio naprednu američku letjelicu. Zatim je povukao svoju odluku o napadu na Iran u posljednjem trenutku uoči same provedbe.

Stanje bez presedana

Također, tu je još i ulazak Rusije kao ključnog aktera u regiju, razgovor američkih diplomata sa pokretom Taliban u Dohi, Trumpovo odustajanje od nametanja sankcija Kini i sastanak sa buntovnim sjevernokorejskim predsjednikom. I što je najvažnije, Trump vodi američko društvo u stanje bez presedana kada se radi o podjelama i polarizacijama na osnovu desničarskih i rasističkih usmjerenja.

Ukratko, dani pred nama svjedočit će jakim potresima na unutrašnjoj sceni u Izraelu koji se očituju u prijevremenim izborima tokom mjeseca septembra, kao i na unutrašnjem planu u Americi tokom sljedeće godine kada se održavaju predsjednički izbori. Cijeli svijet je na "užarenom limu", pa hoće li sporazum stoljeća u tom kontekstu uspjeti? Ili će možda njegov neuspjeh nagovijestiti neko novo razdoblje?

Svakako, arapski svijet također živi u dinamičnom stanju otvorenom za sve mogućnosti, uključujući i okončanje perioda nepravde i tame, neuspjeha etape kontrarevolucija i ponovnog dolaska proljeća. Indikatori toga daju se primijetiti u mnogim arapskim državama koje nisu učestvovale u prvom krugu Arapskog proljeća.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Zaki Bani Irsheid (Al Jazeera)

Procitano 350 puta

S5 Box