Vijesti iz svijeta
utorak, 27 Avgust 2019 00:00

Rastuća islamofobija u Indiji: McDonald`s na udaru zbog halal hrane

Ocijeni...
(0 glasova)

indijaMcDonald's se suočava s pozivima na bojkot u Indiji, nakon što je globalni lanac brze hrane saopćio da poslužuje halal meso.

"Svi naši restorani imaju halal certifikate. Možete pitati menadžere restorana da vam pokažu certifikat na vaše zadovoljstvo i potvrdu", navedeno je na Twitter profilu kompanije u Indiji.

Međutim, ovo je razljutilo mnoge korisnike, pogotovo desničarske grupe, koji su pozvali na bojkot američke kompanije u Indiji.

Mnogi su se zapitali zašto McDonald's služi halal meso u zemlji gdje 80 posto od oko 1,3 milijarde stanovnika čine Hindusi.

Na meniju ovog lanca brze hrane u Indiji nema goveđih i svinjskih proizvoda, a umjesto toga se služi niz vegeterijanskih opcija te piletina i riba.
Rastuća islamofobiji u Indiji

McDonald's nije prva kompanija koja se suočava s nezadovoljstvom desničarskih grupa Hindusa zbog služenja halal mesa.

Prošlog mjeseca je IndiGo, niskobudžetna aviokompanija, bila predmet online kampanje poziva na bojkot zbog toga što je na svojim letovima služila halal meso.

Ranije ovog mjeseca je 40-godišnji muškarac odbio primiti hranu koju mu je dostavio muslimanski vozač, što je pokrenulo debatu o rastućoj islamofobiji u Indiji, gdje živi gotovo 170 miliona muslimana.

(Al Jazeera)

Procitano 314 puta

S5 Box