Vijesti iz svijeta
srijeda, 28 Avgust 2019 00:00

Austrija: Vojska više nije u stanju štititi stanovništvo

Ocijeni...
(0 glasova)

austrijaMinistar odbrane Thomas Starlinger tvrdi da se armija ne može odbraniti od cyber napada, niti može štiti svoj zračni prostor.
Austrijski ministar upozorava da vojska nema ni svoje benzinske stanice.

Ministar odbrane Austrije Thomas Starlinger upozorio je da vojska više nije u stanju da štiti građane, samo par nedelja nakon što je izazvao žestoke reakcije javnosti predlogom da se, zbog nedostatka sredstava, ukine prikaz Vojske Austrije na Dan državnosti 26. oktobra.

Ministar u ekspertskoj vladi ukazao je da vojska već sada ne može da se odbrani od sajber napada, kao i da više nije moguća dalekosežna zaštita kritične infrastrukture.

On procenjuje da vojska za godinu i po više neće biti u stanju da plaća račune.

Starlinger je objasnio da vojska može da štiti možda još samo jedno od 256 kritičnih objekata.

Kada je reč o sajbernapadima, vojska već sada nema nikakvu zaštitu, a u slučaju namerno izazvanog prekida snabdevanja strujom i kasarne će biti u mraku, budući da više nisu odvojene od civilnog snadbevanja.
Vratiti stari sistem služenja vojske

Pošto vojska nema ni svoje benzinske pumpe bila bi, kako upozorava, potpuno paralisana.

Što se vazdušne odbrane tiče, on je za bečki list DiePresse rekao da neko ko želi ilegalno da preleti Austriju samo treba da čeka da padne noć, jer zna da tada nema gotovo nikakvog nadzora vazdušnog prostora.

Starlinger ističe da se mora doneti politička odluka u kojoj meri Austrija želi da šiti vazdušni prostor.

Takođe, predlaže povratak na stari sistem služenja vojnog roka.

Starlinger će 10. septembra u izveštaju "Naša armija 2030" predložiti da se vojna obaveza ponovo podigne na osam meseci, pošto je trenutno šest meseci obuke, bez kasnijih vežbi.

(Agencije)

Procitano 328 puta

S5 Box