Vijesti iz svijeta
subota, 07 Septembar 2019 00:00

Satelit 'uhvatio' iranski tanker ispred sirijske luke Tartus

Ocijeni...
(0 glasova)

brodTanker, koji prevozi iransku sirovu naftu, zadnji je put signalom otkrio svoju lokaciju dok je bio između Kipra i Sirije.
Gibraltar je oslobodio iranski tanker 15. augustaEPA

Iranski tanker "Adrian Darya 1", u središtu spora Teherana i zapadnih zemalja, koji je prije nekoliko dana isključio odašiljače, snimljen je uz pomoć satelita ispred sirijske luke, objavila je u subotu američka svemirska kompanija Maxar Technologies Inc.

Prema satelitskim snimcima te kompanije, tanker je 6. septembra bio vrlo blizu sirijske luke Tartus, prenosi Hina.

Prema podacima kompanije koja prati kretanja brodova u svijetu, čini se da je tanker u ponedjeljak isključio odašiljače, dok je bio u Meditaranu zapadno od Sirije.

Tanker, koji prevozi iransku sirovu naftu, zadnji je put signalom otkrio svoju lokaciju dok je bio između Kipra i Sirije.

Brod koji je prije nosio ime "Grace 1" zaustavila je britanska mornarica kod Gibraltara 4. jula, pod sumnjom da vozi naftu u Siriju kršeći sankcije Evropske unije.
Na američkoj crnoj listi

Dvije sedmice kasnije Iran je u odmazdu zaplijenio britanski tanker u Hormuškom moreuzu.

Gibraltar je oslobodio iranski tanker 15. augusta, nakon što je primio garancije Teherana da brod neće istovariti 2,1 milion barela nafte u Siriju.

Stručnjaci su ocijenili kako je vjerovatno da će tanker prebaciti naftu na drugi brod, nakon što je Iran objavio da je dogovorio prodaju te nafte.

Washington je upozorio države da ne pomažu u pretovaru nafte, jer će to smatrati podrškom "terorističkoj organizaciji", iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Američki Ministarstvo finansija u utorak je stavilo tanker na crnu listu.

(Agencije)

Procitano 458 puta

S5 Box