Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 30 Septembar 2019 00:00

Kako je norveški grad Bodo osvojio titulu Evropske prestonice kulture

Ocijeni...
(0 glasova)

bodo1Nakon Bergena (2000. god.) i Stavangera (2008. god.) možda je grad Bodo došao kao iznenađenje, jer se ne radi o glavnom gradu Oslu ili jednom od drugih većih gradova kao što je Trondheim. Ipak, Bodo je taj koji je osvojio titulu za 2024. godinu. Štaviše, ovaj grad je tome uspio bez podrške vlade.

“Neizmjerno smo sretni danas. 2024 će biti nezaboravna godina,” izjavila je gradonačelnica Ida Pinnerød za NRK, a prenosi list Forbs.

Bodo je već centar regije

Mnogi poznaju Bodo kao jednu od stanica na krstarenju obalom Norveške ili na putu za ostrva Lofoten. Pa ipak, mnogo je toga za vidjeti i raditi u ovom sjevernom gradu koji funkcioniše kao regionalni centar pokrajine Nordland.

Turizam je u ogromnom porastu proteklih godina, sa prirodnim ljepotama kao glavnom atrakcijom. Grad je stiješnjen između planina i okeana, sa sadržajima kao što su pješačenje i posmatranje ptica, do potrage za polarnom svjetlošću. Naročito je popularna vožnja brodom do mjesta Saltstraumen gdje je plima najveća na svijetu.

Dok su mnogi kulturni projekti planirani za 2024. godinu, grad je privlačan i zbog kulturnih investicija koje su već realizovane. Novoizgrađena atraktivna biblioteka na samoj obali i kulturni centar biće središte dešavanja mnogih planiranih aktivnosti.

Projekat vezan za jezik Sami

Jedan od najvažnijih projekata u aplikaciji jeste popularizacija jezika Sami u Norveškoj i šire. Sami su starosjedioci sjevera Skandinavije i ovaj narod čak ima svoje parlamente u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj. Značajni resursi uloženi su u očuvanje jezika Sami - koji je zvanični jezik Norveške– zajedno sa tradicionalnom kulturom, tako da je ovo velika pobjeda i za Sami zajednicu, navodi Forbs.

Tim koji je radio na aplikaciji želi da uvede ovaj jezik u popularnu kulturu kroz uličnu umjetnost, majice i svakodnevne predmete.

Kulturni i umjetnički direktor aplikacije Henrik Sand Dagfinrud kazao je da je cilj da svi mladi u gradu Bodo nauče da naruče kafu ili pivo na jeziku Sami. “Ideja je da se uspostavi dijalog i razumijevanje među ljudima, uključujući starosjedilačke narode i manjine”, navodi se u aplikaciji.

Prevazilaženje političkog otpora

Bodo je naišao na otpor od strane norveške vlade kada su im predočili svoje planove za apliciranje. Norveški ministar kulture Trine Skei Grande savjetovao je Bodo da se ne prijavljuje, vjerujući da je gradu potrebno još nekoliko godina prije nego što bude u poziciji da pobijedi. Takođe, vlada je odbila zahtjev za oko $11 miliona podrške projektu.

Uprkos tome, tim koji stoji iza aplikacije odlučio je da se prijavi. Finansijska podrška došla je od drugih, uključujući preduzeće u vlasništvu opštine Bodø Energi koje se obavezalo da će donirati više od $2.5 miliona. Za ukupan budžet od $33.2 miliona i dalje će biti potrebna značajna podrška od lokalnih kompanija, iako je gradonačelnica rekla da se država u međuvremenu predomislila, te da će sada takođe podržati projekat finansijski, piše Forbs.

Evropske prestonice kulture

bodo

Bodo je pobijedio Banjaluku i Mostar, i postaće prva evropska prestonica kluture smještena sjeverno od Arktičkog kruga.
Međutim, prošlo je nekoliko godina od kada je ta čast pripala samo jednom gradu, tako da Bodo mora dijeliti titulu sa još dva grada u 2024. god. Jedan je Tartu iz Estonije, dok je drugi grad iz Austrije koi će biti odabran krajem godine.

Od 1984. godine Evropska unija je uvela titulu Evropske prestonice kulture. Smatra se jednom od najuspješnijih kulturnih inicijativa Evropske unije. Ideja je da kultura može biti pogonsko gorivo za urbani razvoj zajedno sa biznisom i industrijom. Iako Norveška nije članica EU, ona se kvalifikovala za status kao članica Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropskog ekonomskog područja (EEA).

(6yka.com)

Procitano 315 puta

S5 Box