Vijesti iz svijeta
utorak, 01 Oktobar 2019 00:00

Mediji: Za pet godina iz Hrvatske otišlo 189.000 ljudi

Ocijeni...
(0 glasova)

hrvatska1Hrvatska u razdoblju od samo pet godina, zahvaljujući odseljavanju, u 2018. godini bilježi 2,4 posto stanovništva manje nego 2013. godine.

Posebno je zabrinjavajuće što stanovništvo ne uspijevaju zadržati ni veliki gradovi - središta općina u kojima, usprkos doseljavanju novih ljudi, broj onih koji su odselili i dalje premašuje doseljenike, piše u utorak Jutarnji list, prenosi agencija Hina.

U posljednjih pet godina u Hrvatsku se doselilo nešto malo više od 88.000 stanovnika, ali ju je istovremeno napustilo 189.000 ljudi.

Zahvaljujući enormnim stopama gubitka stanovništva u pojedinim ionako slabije naseljenim općinama, demografi strahuju od sve većih količina u potpunosti raseljenih prostora, na kojima će u budućnosti biti teško organizirati novi život, navodi hrvatski dnevni list.

Takvi primjeri su općine poput Civljana i Ervenika u Šibensko-kninskoj županiji, koje su u pet godina izgubile 39,3 posto, odnosno 37,8 posto stanovništva, što znači da je ovo područje u pet godina napustio svaki treći stanovnik.

"Ove općine možda su u startu imale mali broj stanovnika, međutim, uzevši u obzir na kojem se prostoru one nalaze, egzodus stanovništva ovdje za sobom ostavlja cijele dijelove Hrvatske, koji su gotovo u potpunosti prazni. Za ono malo ljudi koji su ovdje ostali živjeti život je izuzetno težak, da ne kažemo koliko je i skup, s obzirom na to da ovdje nema javnog prijevoza, zdravstvene skrbi, trgovina i ostaloga", napominje demograf Anđelko Akrap.
Odlazak i dolazak iz inozemstva

Kad je u pitanju statistika koja govori isključivo o doseljavanju iz odnosno iseljavanju u inozemstvo, ona pokazuje kako je u pet godina samo 96 gradova i općina zabilježilo rast broja stanovnika kao posljedicu doseljavanja, dok njih 463 bilježi minus zbog emigracije, a u njih 42 posto, odnosno 7,5 posto, stopa emigriranja bilježi se u dvoznamenkastim brojevima.

Statistika je još okrutnija i posebno govori u prilog centralizacije kad pogledamo statistiku koja uključuje unutarnju i vanjsku migraciju.

U tom slučaju, dvocifrenu stopu pada broja stanovnika bilježi čak 137 gradova i općina, što znači da se s manjkom stanovnika zbog migracije unutar Hrvatske te u inozemstvo susrela svaka četvrta jedinica lokalne samouprave, donosi Jutarnji list.

(Agencije)

Procitano 284 puta

S5 Box