Vijesti iz svijeta
petak, 18 Oktobar 2019 00:00

SAD uveo carine na evropsku robu

Ocijeni...
(0 glasova)

europa2Donald Trump je u novoj trgovinskoj ofanzivi uveo dodatne carine u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara na niz proizvoda.

Carine se, između ostalog, odnose na Airbusove avione, francuska vina i škotski viski.

SAD je uveo dodatne carine u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara na čitav niz proizvoda, što je nova trgovinska ofanziva predsjednika Donalda Trumpa uprkos evropskim prijetnjama da će uvesti uzvratne mjere.

Carine su stupile na snagu u minut poslije ponoći i odnose se, između ostalog, na Airbusove avione, francuska vina i škotski viski, piše AFP, prenosi Beta.

Američka vlada je prije četiri dana dobila zeleno svjetlo od Svjetske trgovinske organizacije - WTO da uvede carine kao odgovor na subvencije koje Evropska unija daje Airbusu.

SAD je već u trgovinskom ratu s Kinom, koji predstavlja veliki rizik po stabilnost globalne ekonomije.

Unija je spremna uzvratiti

Trump je u srijedu ponovo napao evropske zemlje i optužio ih za nefer postupanje i "ogromne barijere" protiv uvoza iz SAD-a.

On, međutim, nije odbacio mogućnost da se postigne sporazum i tako okonča spor.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire, koji se nalazi u Washingtonu, na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda - MMF, upozorio je američku vladu da će odluka o carinama imati "negativne posljedice - kako ekonomske, tako i političke".

"Unija je spremna uzvratiti", naveo je Le Maire.

Za petak je planiran sastanak Le Mairea i američkog trgovinskog predstavnika Roberta Leitheisera.

(Agencije)

Procitano 400 puta

S5 Box