Vijesti iz svijeta
petak, 25 Oktobar 2019 00:00

Suddeutsche Zeitung: Bez EU budućnosti povratak nacionalizmu

Ocijeni...
(0 glasova)

eupotopAko na Balkanu nestane vjera u pristupanje EU-u, piše list, prijeti povratak u nacionalizam i raspaljivanje starih konflikata.

EU, Evropska unijaEvropska perspektiva je, navodi lost kao primjer, za Srbiju i Kosovo velika motivacija da postignu dogovor.

Bez nade u budućnost u Europskoj uniji, velikoalbanski planovi će ponovo dobiti zamah, što ne bi obuhvatilo samo Albaniju i Kosovo, već i Sjevernu Makedoniju s jakom albanskom manjinom, piše njemački list Suddeutsche Zeitung, povodom odbijanja Francuske i još nekih zemalja da počnu pregovore sa Skopljem i Tiranom, prenosi Tanjug.

U članku pod naslovom "Razočarani" list navodi da bi se i u Bosni i Hercegovini "centrifugalne sile između Srba, Hrvata i Bošnjaka mogle još pojačati".

"Ako na Balkanu nestane vjera u pristupanje EU-u, prijeti povratak u nacionalizam i - u najgorem slučaju - raspaljivanje starih konflikata. Naposlijetku, europska perspektiva je, recimo, za Srbiju i Kosovo velika motivacija da postignu dogovor", piše Suddeutsche Zeitung.
Borba Rusije, Turske i Kine za uticaj

List podsjeća na izjavu ruskog premijera Dimitrija Medvedeva tijekom posjeta Beogradu da državama regije ne bi trebalo "nametati" izbor između Zapada i Istoka.

Njemački list to tumači kao ponudu bliskih veza s Rusijom kao alternativu Europskoj uniji i podsjeća da se za utjecaj u regiji investicijama vrijednim više milijardi eura bore i Turska i Kina, prenosi Deutsche Welle, kako navodi agencija.

Kao ilustraciju, Suddeutsche Zeitung ukazuje na to da će u Moskvi u petak biti potpisan ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije koju predvodi Rusija.

(Agencije)

Procitano 565 puta

S5 Box