Vijesti iz svijeta
srijeda, 30 Oktobar 2019 00:00

Najmanje 20 poginulih u antivladinim protestima u Čileu

Ocijeni...
(0 glasova)

grckaprotestiTokom nemira uništeno je 49 stanica metroa, zapaljeno 26 autobusa, a širom zemlje uhapšeno je više od 9.200 ljudi.

Antivladini protesti pretvorili su se u ulično nasilje 19. oktobra.

Najmanje 20 ljudi je poginulo u nasilnim protestima protiv povećanja troškova života u Čileu, objavilo je državno Ministarstvo pravde.

Ministarstvo je u utorak saopćilo da je od početka demonstracijać 6. oktobrać povrijeđeno ukupno 1.218 osoba, među kojima 745 pripadnika sigurnosnih snaga.

Antivladini protesti, koji su počeli kao reakcija na sada obustavljeni porast cijene prevoza od četiri posto, pretvorili su se u ulično nasilje 19. oktobra.

Tokom nemira uništeno je 49 stanica metroa i zapaljeno 26 autobusa.

Širom Čilea uhapšeno je više od 9.200 ljudi, dodalo je Ministarstvo pravde.

Najavljeni ustupci predsjednika

Prošle sedmice demonstranti su preskočili mehaničke kapije na metro stanicama u glavnom gradu Čilea, a da nisu platili karte u znak protesta protiv povećanja cijene prevoza od četiri posto.

No, nastojeći da obuzda ulične sukobe, čileanski predsjednik Sebastian Pinera najavio je ustupke, uključujući odustajanje od povećanja cijene prevoza.

Obećao je i povećanje minimalne plate te stavljanje "na čekanje" do sljedeće godine poskupljenje električne energije.

Podaci Državne uprave za statistiku govore da polovina čileanskih radnika mjesečno zarađuje 550 dolara (oko 500 eura) ili manje.

(Agencije)

Procitano 490 puta

S5 Box