Vijesti iz svijeta
petak, 01 Novembar 2019 00:00

Tužbe protiv zemalja EU-a koje nisu ispunile izbjegličke kvote

Ocijeni...
(0 glasova)

ogradaPoljska vlada upozorila je danas, povodom saopćenja nezavisnog advokata Suda pravde Evropske unije da su Poljska, Češka i Mađarska prekršile evropske zakone kad nisu primale izbjeglice po izglasanim kvotama 2015. i 2016, da svoje obaveze po kvotama nije ispunila ni većina ostalih članica Unije i da je diskriminacija to što je Evropska komisija tužila samo te tri nove članice.

"Odluke o relokaciji nisu izvršene u potpunosti u većini zemalja članica, što potvrđuje da je mehanizam relokacije predviđen u njima pogrešan. Komisija je, ipak, tužila Sudu EU-a samo tri članice – Poljsku, Češku i Mađarsku. To izaziva sumnje u to da ravnopravno tretira zemlje članice", saopćio je povodom nalaza nezavisnog advokata Suda EU-a, pred očekivanu presudu, glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller.

Odbrana od nekontrolirane migracije

Naglasio je da i nalaz nezavisne advokatice Eleanor Sharpston i eventualna ista takva presuda Suda neće za Poljsku imati nikakvu važnost u praksi jer su odluke o relokaciji i izbegličkim kvotama prestale važiti u septembru 2017. i njihovo izvršenje više nije moguće.

"Najvažniji cilj politike Vlade jest garantiranje sigurnosti našim građanima. Naše djelovanje rukovodilo se interesima poljskih građana i odbranom od nekontrolirane migracije. Zahvaljujući oštrom stavu Poljske i Višegradske grupe, cijela Unija promijenila je pristup migracijskoj politici i odustala od obavezne relokacije izbjeglica", rekao je Mueller, javlja poljska televizija TVN24, prenosi Beta.

Sharpston je u neobavezujućem mišljenju pred presudu, koje obično Sud EU-a uvažava u presudi, a svakako je uzima u obzir, upozorila da se upravo Poljska, Češka i Mađarska nisu mogle pozivati na sigurnost svojih građana za to da ne primijene neki usvojeni element legislative EU-a.

"Spomenute zemlje članice ne mogu se pozivati na svoje obaveze u održavanju javnog reda i sigurnosti i zbog toga odbiti primijeniti pravni akt EU-a s kojim se ne slažu“, citira iz njenog nalaza TVN24.

Izgovor vezan za sigurnost neopravdan

Agencija Beta navodi da je nezavisna advokatica Suda pravde EU-a upozorila da pristajanje na izbjegličke kvote ne bi ugrozilo sigurnost u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj zato što su tokom cijelog procesa relokacije te zemlje i njihovi nadležni organi imali i mogućnost i pravo provjeriti izbjeglice koje primaju i odbiti one koji bi mogli biti potencijalna opasnost po sigurnost.

"Neizvršavanje tih odluka iz tog razloga što one u konkretnom slučaju mogu biti negativno prihvaćene ili nepopularne prvi je korak u pravcu rušenja društva oslonjenog na vladavinu prava", naglasila je Sharpston.

Češki premijer Andrej Babiš saopćio je danas da će Vlada proučiti nalaz, ali da je on neobavezujući.

"Stav nezavisne advokatice nije obavezujući, to je svježa stvar, Češka taj stav proučava i analizira. U svakom slučaju bit će neophodno sačekati odluku suda, koja je jedina obavezujuća", saopćio je kratko češki premijer.

(Agencije)

Procitano 503 puta

S5 Box