Print this page
srijeda, 27 Novembar 2019 00:00

Saudijska Arabija oslobodila 200 jemenskih pobunjenika

Ocijeni...
(0 glasova)

jemen4Arapska vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, oslobodila je pripadnike Husa kako bi podstakla pregovore Ujedinjenh naroda o okončanju sukoba u Jemenu.

Vođa pobunjenika Mohammed Ali al-Houthi je pozvao na oslobađanje svih 'ratnih zarobljenika'

Arapska vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, saopćila je da je oslobodila 200 jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi, kako bi podstakla pregovore Ujedinjenih naroda o okončanju sukoba u Jemenu.

Koalicija je navela da je cilj oslobađanja jemenskih pobunjenika otvaranje puta ka razmjeni zatvorenika, kako je dogovoreno prošle godine, prenosi Beta.

Vođa pobunjenika Mohammed Ali al-Houthi pozdravio je potez arapske koalicije i pozvao na oslobađanje svih "ratnih zarobljenika".

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Jemen Martin Griffiths izjavio je prošle sedmice da se u Jemenu znatno smanjeni zračni napadi zaraćenih snaga.

Prema njegovim riječima, posljednjih sedmica se događalo da tokom 48 sati nema uopće napada iz zraka, što je prvi put od početka rata u Jemenu.

Poginuli deseci hiljada ljudi

Od 2015. godine Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju u Jemenu, koja se bori protiv pobunjenika iz pokreta Husi, koje podržava Iran, a koji su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom.

U ratu u Jemenu su poginuli deseci hiljada ljudi, većinom civila, prema podacima raznih humanitarnih organizacija.

Taj rat je doveo do najteže humanitarne krize danas na svijetu, navodi UN.

(Agencije)

Procitano 596 puta