Vijesti iz svijeta
srijeda, 22 Januar 2020 00:00

Vlada preuzela kontrolu nad fondacijom povezanom sa Davutogluom

Ocijeni...
(0 glasova)

davutoglu3Turska vlada imenovala je tri povjerenika kako bi preuzela fondaciju koju je osnovao Davutoglu i koja postoji 40 godina.

Bivši turski premijer napustio je vladajući AKP, koji vodi Erdogan, prošlog septembra i osnovao vlastitu stranku.

Turska vlada je preuzela kontrolu nad fondacijom povezanom sa bivšim turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, koji se udaljio od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

U saopćenju Fondacije nauka i umjetnosti (BISAV), sa sjedištem u Istanbulu, navodi se da je vlada imenovala tri povjerenika da preuzmu fondaciju koju je osnovao Davutoglu, piše Middle East Eye.

To se događa nekoliko sedmica nakona što je turska vlada preuzela privatni Univerzitet Sehir u Istanbulu jer nije platio kredit javnom zajmodavcu Halkbank.

BISAV, koji je također bio uključen u osnivanje Univerziteta Sehir, osudio je preuzimanje, nazvavši to "opasnom inicijativom".

Obrazovali desetke hiljada studenata

"Nije primjereno... da se ovako postupa prema fondaciji koja postoji 40 godina i koja je služila kulturnom i obrazovnom životu naše zemlje", navodi se u saopćenju.

Ovo je "korak koji može veoma naštetiti našoj tradiciji fonadacija koja traje stotinama godina. To je opasna inicijativa koja se tiče svih fondacija, ne samo BISAV-a."

Davutoglu je bio među osnivačima BISAV-a, za koji se vjeruje da je obrazovao desetke hiljada studenata nauka, islamske historije i turske kulture.

Bivši turski premijer napustio je vladajuću stranku AKP koju vodi Erdogan prošlog septembra i osnovao vlastitu stranku.

'Sramna odluka'

Mnogi zvaničnici su osudili ovaj potez, uključujući Mustafu Yeneroglua, zastupnika koji je bio visoki zvaničnik u AKP-u do prošlog mjeseca. On je odluku nazvao "veoma sramnom".

Sibel Eraslan, konzervativna autorica bliska Erdoganovoj porodici, kaže da je BISAV pružio obrazovnu podršku studenticama sa maramama tokom 90-tih kada im je turska vlada zabranila da studiraju.

"Jako je tužno da su fondaciju, koja je ustanovljena radom islamskih krugova, danas preuzeli povjerenici", rekla je.

Žestoka debata Erdogana i Davutoglua

Erdogan i Davutoglu su pokrenuli žestoku javnu debatu oko sudbine Sehira, koji je totalno paraliziran nakon što su njegovi računi zamrznuti.

Odluku su mnogi vidjeli kao pritisak na Davutoglua zbog njegove Stranke budućnosti, koja se nalazi u opoziciji.

Erdogan je optužio Davutoglua i njegove saradnike za davanje javnog zemljišta Sehiru.

(Agencije)

Procitano 512 puta

S5 Box