Vijesti iz svijeta
četvrtak, 13 Februar 2020 00:00

Turska vojska 'neutralizovala' 55 elemenata režima u Idlibu

Ocijeni...
(0 glasova)

artiljerijaAkcije turske vojske uslijedile su nakon artiljerijskog napada sirijskih snaga u ponedjeljak, u kojem je poginulo pet turskih vojnika.

Sirijske snage intenzivno izvode artiljerijske napade na snage u regiji.

U Idlibu je "neutralizovano" 55 elemenata režima, podaci su Ministarstva odbrane Turske, koje su dobili iz različitih izvora u ovoj sirijskoj enklavi, javila je Anadolija.

Ne navodi se konkretno o kojim se "elementima" radi.

U artiljerijskom napadu sirijskih snaga u Idlibu, koji se dogodio u ponedjeljak, poginulo je pet turskih vojnika, dok ih je isto toliko ranjeno.

Režimske snage intenzivno izvode artiljerijske napade na snage koje su u regiju poslane kako bi spriječile sukobe u Idlibu, osigurale granice, te spriječile daljnje migracije i humanitarnu krizu, podsjeća turska agencija.

Uporište opozicionih i antirežimskih snaga

Provincija Idlib, smještena na sjeverozapadu Sirije, uporište je opozicionih i antirežimskih oružanih grupa od izbijanja građanskog rata 2011. godine.

Trenutno je utočište za najmanje četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada raseljenih koje su iz domova širom Sirije protjerale režimske snage.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije striktno zabranjeni.

(Agencije)

Procitano 218 puta

S5 Box