Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 16 Mart 2020 00:00

Zatvorena džamija Al-Aqsa zbog korona virusa

Ocijeni...
(0 glasova)

jerusalem2Islamske vlasti koje nadgledaju muslimanska sveta mjesta u Jerusalemu su objavile kako će džamija Al-Aqsa i Hram na stijeni zatvoriti vrata vjernicima, u sklopu mjera predostrožnosti u borbi protiv novog korona virusa, te dodale kako će molitve dozvoliti u vanjskim dijelovima kompleksa u kojem se nalazi treće najsvetije mjesto islama.

"Odjel islamskog vakufa odlučio je zatvoriti za vjernike zatvorena mjesta za molitvu u blagoslovljenoj džamiji Aqsa do daljnjeg, u sklopu mjera sprečavanja širenja korona virusa. Sve molitve će biti održavane u otvorenim dijelovima Aqsa džamije", kazao je za Reuters direktor ove džamije Omar Kiswani.

Registrirana nova oboljenja

U subotu je Ministarstvo vakufa i vjerskih poslova naredilo zatvaranje svih džamija i crkava na okupiranim Palestinskim teritorijama do daljnjeg, kako bi se suzbilo širenje virusa, objavila je zvanična palestinska agencija Wafa.

Širom Zapadne obale iz džamija je preko razglasa pozivano da vjernici obavljaju dnevne molitve u svojim domovima.

Glasnogovornik palestinskih vlasti Ibrahim Melhem je naveo kako su tri nova slučaja oboljenja od korona virusa potvrđena u subotu na Zapadnoj obali, čime je tada povećan broj infekcija na 38.

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 149 puta

S5 Box